Utstyret koster fem millioner kroner, og er den største enkeltinvesteringen siden Ecotech startet i 1999.

Fabrikksjef Frode Hansen forteller at oppgraderingen gjøres for å bli mer konkurransedyktig og markedsledende på forbrenningstoalett.

– Vi skal i framtida produsere bedre og smartere, fastslår han.

Posemaskinen og Lyngen kommunes utvidelse av utearealet på Vollnes like sør for Furuflaten er sentrale faktorer for Cinderellas muligheter for fortsatt vekst og utvikling.

17,5 millioner poser

Kommunen har budsjettert med 13,6 millioner kroner på Vollnes. Investeringen deles mellom kommunen og fylkeskommunen.

For pengene blir det blant annet ny kai, mer trafikksikker adkomst til og fra fylkesveien samt at Cinderella får tilgang til mer areal både nord og sør for fabrikken.

– Når arbeidet avsluttes i mai neste år, får vi muligheter til å vokse. Uten større område kunne ikke det ha skjedd, forteller Frode Hansen.

Den tyske posemaskinen ble fredag i forrige uke testet ut. På årsbasis er det behov for 17,5 millioner poser, som fordeles på 35.000 pakker. Posene samler opp avføring og urin før det forbrennes og blir til beskjeden mengde aske.

Den gamle posemaskinen har gjort jobben sin siden 2003, men det var på høy tid å bytte den ut.

– Nå er vi i stand til å forsyne markedet med poser av bedre kvalitet ti år fram i tid.

Applauderer

Frode Hansen forsikrer at automatiseringen ikke medfører at ansatte på Furuflaten mister jobben.

– Ambisjonene er å øke produksjonen samtidig som vi holder antall ansatte uendret.

Fabrikksjefen applauderer Lyngen kommune for klargjøringen på Vollnes, og retter stor takk til næringssjef Stig Kjærvik.

– Kjærvik har gjort framragende innsats både i planlegging og gjennomføring.

Industrikaia er i så dårlig forfatning at den har vært stengt i fire år.

– Cinderella har ikke behov for dypvannskai, men anlegget blir viktig for andre bedrifter på Furuflaten og Lyngen kommune. Kaia blir den første i sitt slag på denne siden av Lyngenfjorden, forteller fabrikksjef Frode Hansen.

UTEAREAL: Frode Hansen får innfridd behovet for større areal på begge sider av fabrikken.

Cinderella kan etter hvert utvide produksjonsområdet med 200 kvadratmeter ved å ta i bruk et telt. Mer plass er en forutsetning for å kunne fortsette veksten med salg av ulike typer forbrenningstoaletter.

Har solgt 70.000 toaletter

Cinderella har i løpet av atten år solgt 70.000 forbrenningstoaletter.

De fleste er havnet i Norge og Skandinavia.

Gjennom sitt datterselskap på Europa-kontoret i Nederland jobbes det med å vinne innpass i nye markeder på kontinentet. De er forsiktig i gang i USA. Australia står for tur.

– Vi ønsker å ha flere bein å stå på. Vi satser på land som er lik Norge med tanke på kjøpekraft og språk, sier Frode Hansen.

Ecotech ble i 2014 kjøpt opp av Sjøvik-gruppa fra Midsund ved Molde. Hansen karakteriserer eierne som offensive og ikke redde for å bruke mye kapital på produksjon, videreutvikling og markedsføring.

– Flytting av bedriften bort fra Lyngen har aldri vært et tema, forsikrer Hansen.

Cinderella hadde i fjor en omsetning på 130 millioner kroner. Beløpet vil stige med noen prosent i år. Regnskapet har hvert år siden 2002 vist overskudd.

21 personer har arbeidsplassen på Furuflaten. Totalt har selskapet 35 ansatte, fordelt på Furuflaten, Oslo, Molde og Bergen.

Sentralt plassert næringssjef

Frode Hansen er nestleder i næringsutvalget i Lyngen kommune.

Utvalget behandlet mandag for ei uke siden kommunens administrative organisering

De ser med stor bekymring på den modellen som skal innføres, hvor næring ser ut til å sortere to ledd under rådmannen.

Hansen minner om at det både fra politisk hold og næringslivet i en årrekke ble etterlyst en handlekraftig næringssjefsrolle.

– Etter at denne rollen ble fylt for to år siden, har i sett et regimeskifte av betydelig format i form av sterk handlekraft og svært gode målbare resultater, påpeker Hansen.

Næringsutvalget ber om at næringssjefen har økonomisk handlefrihet i form av eget budsjett, som er minst like stort som tidligere år.

– Vi ber om at næringssjefen blir tilsatt som nærings-/utviklingssjef. På denne måten vil næring rent administrativt plassert like ved rådmannen. For å kunne drive med utvikling, er det viktig at næringssjefen blir involvert og sentralt plassert i forhold til informasjons- og beslutningsstrømmen, forteller Frode Hansen på vegne av næringsutvalget.