Kjønnerød er opprinnelig fra Tønsberg, men er gift med Kåfjordingen Svein Erik Andersen. Sammen kjøpte de et eldre hus i Djupvik 2013, og har siden pusset det opp til å bli en liten kafé og butikk.

Butikken har handsverksvarer, interiør og lignende. Kjønnerød er tidligere blomsterdektoratør, og lager flere av varene selv.

– Vi kjøpte dette huset i 2013. Huset var da i dårlig forfatning, men jeg syntes det var så utrolig sjarmerende. Jeg tenkte da at her kan jeg ha et utsalg i perioder, også ble det til at vi pusset opp hele huset, smiler hun.

Kaféen er ikke åpnet da ikke alt er på plass enda, men besøkende får likevel en kopp kaffe og noe godt å bite i.

– Vi mangler noe utstyr på kjøkkenet, også må vi søke kommunen om bevilgning. Jeg håper å kunne åpne kaféen rundt påsketider og deretter holde sesongåpnet, sier hun.

KREATIV: Janet Kjønnerød er utdannet blomsterdekoratør og jobber som fagkonsulent ved Opplæringskontoret i Design og Håndverk.

Kjønnerød valgte å åpne bedriften for lokalbefolkninga sist uke for å vise hva de holder på med i den lille bygda, og neste gang skal de holde åpent uka før jul.

- Mange skiturister

På sikt ønsker Kjønnerød å rette bedriften mot turister i tillegg til lokalbefolkninga, og da kanskje spesielt skiturister.

– Om vinteren renner de ned, én etter én, fra fjellet her – og jeg håper de vil ta turen innom oss. Vi har bygget terrasse som folk kan nyte utsikta fra og jeg håper folk vil komme innom om sommeren også.

Hun har selv falt pladask for både huset, stedet og utsikta.

– Jeg har forelska meg helt i dette stedet. Vi bor her i perioder, og tanken er å holde åpent i ferier og om sommeren. Jeg håper noen synes det er hyggelig å stikke innom, få idéer og trives med å være her. Nå skal vi holde åpent sesong for sesong, også får vi se hva det blir til.

Huset som kaféen og butikken er i, er et dødsbo etter Edmund Pedersen. Kjønnerød kjente han ikke selv, men føler hun på en måte har blitt litt kjent med han ved å overta bygget og inventaret i det.

– Jeg følte jeg ble kjent med han i prosessen ved å overta boligen. Jeg fikk respekt for Edmund og ønsker å ivareta hans ettermæle og hedre han ved å kalle bedriften for «Edmundgaard», forteller hun.

Ellers er «mikrokafe» med i navnevalget på grunn av størrelsen, da kaféen er på størrelse med en liten stue.

– Spennende

Karin Oldervoll og Haldis Lorentzen var en av dem som hadde tatt turen til den lille butikken i forrige uke. De er storimponerte.

– Det er helt utrolig hva hun (Janet Kjønnerød. red.) har fått til! Her kan vi stoppe for å drikke en kopp kaffe, noe som er kjempebra, sier Ollervoll.

– Dette er veldig kreativt! legger hun til.

Lortensen er enig.

– Ja, det er jo helt fantastisk, og det er fint å ha et sted man finner varer som ikke er i vanlige butikker, sier hun.

Box-Home

I 2016 skreiv Framtid i Nord om at Kjønnerød og mannen ønsket å kjøpe Box-Home for å plassere den i Djupvik. Det har de fått lov til av Kåfjord kommune, men det er et problem;

– Vi skulle kjøpt Box-Home 31. august i år, men da måtte den flyttes hit. Det får vi ikke lov til enda, da fjellene er rødmerket (rasfare. Red.). Så vi kan ikke hente den før dette er avklart, sier hun.

Dermed vil «Kåfjordboksen» fortsette å stå på fergekaia i Olderdalen inntil videre.

– Det samme gjelder bygging. Vi ønsker å sette opp små bygg for overnatting til turister, men det kan vi ikke gjøre før rødmerkinga eventuelt fjernes.