På ungdomsskolen skrev han særoppgave om Jan Baalsrud. Ørjan Bertelsen trodde nok ikke da at han skulle levere bilder til den neste store filmatiseringen av Baalsruds flukt.

«Den 12. mann» handler om Jan Baalsruds flukt fra tyskerne under 2. verdenskrig. I mars ble det gjort opptak i Lyngen, og man kunne se stjerner som Jonathan Rhys Meyers og Thomas Gullestad vandre gatelangs på Lyngseidet.

Ørjan Bertelsen ble kontaktet av Geir Hartly Andreassen. Andreassen har hovedansvar for foto under storfilmen som har premiere om bare noen uker. Bertelsen ble forespurt om han kunne levere bilder som blant annet viste skummel og faretruende natur.

– Jeg tenkte at det hørtes spennende ut. De ønsket bilder av abstrakte ting, og av snøstorm og nordlys, forteller Bertelsen.

MED SNØSCOOTER: Bertelsen brukte mye tid på snøscooter. Opptakene ble gjort i mars og april. Foto: INGE HANSSEN

Trestubber og nordlys

– Det er en ære å bli spurt. Det er kjempestort å få være med, sier Bertelsen.

Til «Den 12.mann» har Bertelsen filmet mye ved Nordnes og Revdalen, i Manndalen og i hula Jan Baalsrud lå gjemt flere døgn.

– Jeg har filmet alt fra snøstorm, nordlys, trestubber, ensomme trær på Nordnes og inne i Baalsrud-hula for å få fram de riktige stemningene. Det blir spennende å se hvor mye som er tatt med.

I den første teaseren til filmen kan man se klipp som var filmet av Bertelsen.

– Det blir spennende å se hvor mye som er tatt med i filmen, sier han.

Bertelsen fikk dispensasjon fra Kåfjord kommune for å frakte kamerautstyr med snøscooter. Opptakene ble stort sett gjort i mars og april. Bertelsen jobbet mye alene, men fikk med seg Inge Hansen som veiviser.

– Han er den beste scooterkjøreren her og kjenner området. Jeg er veldig glad jeg hadde Inge med.

Kjørte seg fast

Bertelsen forteller blant annet at han kjørte seg fast på vei mot Goulas.

– Det blåste opp til storm og det var jo det guttan på «Den 12. mann» ønsket, så da var det bare å dra fram kameraet og begynne å filme, forteller Bertelsen.

– Det ble ganske tøffe bilder med storm og sol som skinte gjennom. Og heldigvis kom Inge til unnsetning så vi fikk snøscooteren løs!

Tilbakemelding fra Zwart

Etter at Bertelsen hadde levert fra seg noen av bildene mottok han flere gode tilbakemeldinger. Blant annet fikk han en personlig melding fra regissør Harald Zwart.

– Da hadde jeg sendt over noen nordlysbilder. Zwart skrev at det var fantastisk og at han ønsket å se mer av det. Det var veldig gøy å få en slik melding fra sjefen selv!

Lang interesse

Bertelsen jobber som profesjonell fotograf og beskriver seg selv som stillfotograf som filmer. Han har tidligere produsert blant annet videoen «Sjøsamisk eventyr» på oppdrag for Riddu Riddu-festivalen og Senter for Nordlige folk. Under innspillingen av filmen «Glassdukkene» spilte han fotograf og tok coverbildet til filmen.

– Det har blitt mer og mer film og det kan gjerne bli mer. Dette er første gang jeg leverte bilder til en stor spillefilm. Det var litt annerledes og veldig gøy.

Bertelsen sier det er stort å få levere bilder til en norsk storfilm. Det at han fikk levere bilder til akkurat denne filmen er han svært glad for.

– Jeg kjenner jo historien veldig godt. Det er gøy å få være med på denne historien som er fra Nord-Troms. Også er det jo veldig gøy at de bruker en sjøsamisk fotograf som faktisk bor her!