Færre interesserte og forventet nedgang i elevgrunnlaget er begrunnelsen til at idrettslinja ved Nord-Troms videregående skole er foreslått lagt ned.

Forslaget synes Erlend Knutsen fra Kåfjord lite om. For den fotballinteresserte 16-åringen er linjetilbudet svært viktig.

– Jeg spiller på juniorlaget til Nordreisa, og innimellom på A-laget. Det vi lærer på idrettsfag er kjempeviktig, og trening i skoletida gir helt andre muligheter for idrettslig fremgang, sier Knutsen til avisa Nordlys, som først omtalte saken.

– Motiverte elever

De 15 elevene som startet linja i høst vil trolig få fullføre utdanningen. Det kan bli siste kullet med elever, noe lærer Nils-Trygve Johansen synes er trist.

– Dette er et godt tilbud med svært motiverte elever. Det gir også viktige bidrag til idrettsklubbene i regionen, sier læreren som på fritida er fotballtrener i Nordreisa IL.

Ikke rettferdig

Hovedtillitsvalgt for lærerne ved skolen, Torkel Hestsveen, sier kuttet ikke vil være rettferdig for idrettsinteressert ungdom i regionen.

– Man har fremholdt at det er ledige plasser ved andre skoler i Troms, og at elevene som vil ta dette faget kan søke seg dit. Med min kjennskap til elevene tviler jeg sterkt på at de vil gjøre det. I beste fall en tredel av dem. Og for elever fra Nord-Troms vil det trolig være mer attraktivt å søke seg til Alta enn til de skolene i Troms som vil stå igjen med ledige plasser i dette tilbudet. I dag har vi 100 prosent gjennomføring. Alle elevene fullfører skoleløpet, sier Hestsveen.

Synergieffekt

Hestsveen sier det er et sterkt idrettsfaglig miljø ved skolen, fordi Nordnorsk skilinje også holder til på samme skole. Han peker på betydelige synergieffekter mellom tilbudene og mener det derfor vil være fornuftig å opprettholde klassen.

Han mener også at tilbudet har stor betydning for lokalsamfunnene i Nord-Troms.

– Dette miljøet bidrar også Idrettslinja utvikler trenere som bidrar på aldersbestemt nivå i klubbene i regionen. Tidligere elever er allerede resurspersoner som deltar aktivt i lokalsamfunnet. Idrettslinja bidrar med spillere til klubber slik at man kan opprettholde både junior- og seniorlag på herre og damesiden, sier han til Nordlys.

Nedgang flere steder

I høringsutkastet er det ifølge avisen påpekt at folketallsutviklingen og elevgrunnlaget er utfordrende i flere regioner. Prognoser viser at det vil være 632 færre 16-18 åringer i Troms i 2021. Nedgangen er størst i Lyngen, Storfjord og Balsfjord. På disse stedene blir det hele 30 prosent færre i denne aldersgruppen.

TRENER OG LÆRER: Nils-Trygve Johansen. Foto: Arne Teigen