Sist tirsdag holdt kontrollutvalget møte i Kvænangen kommune. Blant sakene som ble tatt opp, var saken om «manglende fremdrift og oppfølging av saker», der det fremgår at administrasjonssjef Frank Pedersen, ikke har svart kontrollutvalget på flere saker som ligger til behandling, verken i 2016 eller hittil i 2017. Siste svar fra administrasjonssjefen er registrert 27.juli 2015.

Det ble i møtet vedtatt at kommunestyret blir oversendt saken for snarlig behandling.

Blant sakene Pedersen ikke har svart på, er en sak om mislighold. Den er sendt allerede september 2016 og står i fare for å bli foreldet - som igjen kan føre til tap for kommunen dersom den ikke besvares.

– Beklagelig glipp

Til Framtid i Nord har Frank Pedersen ingen forklaring til hvorfor han ikke har svart.

– Det er en beklagelig glipp fra min side. Hadde jeg hatt en forklaring på det, så hadde jeg ikke glippet. Jeg har ingen unnskyldning på det, sier han.

Han vedgår at utvalget og kommunestyret er kommet i en vanskelig situasjon på grunn av ting han skulle ha gjort.

– Det er i utgangspunktet greie saker som skulle ha vært besvart.

–  Til Nordlys sier du at du er havnet på etterslep. Har du hatt for mye å gjøre?

–  Nå har vel alle rådmenn og alle som jobber i administrasjonen mye og gjøre. Det er en dårlig unnskyldning, sier Pedersen.

Forlot vervet

Allerede i juni i år varslet leder av kontrollutvalget, Aud Tove Tømmerbukt, i et skriftlig brev til ordfører Eirik Losnegaard Mevik, at hun trekker seg som leder og medlem i kontrollutvalget. Dette skriver Kommunal Rapport.

– Kontrollutvalget får ikke svar som vi har etterspurt fra administrasjonen over lang tid, det være seg etterslep fra forrige periode og helt til nå. Som leder av utvalget så føler jeg at vi er lite verdsatt som et kontrollutvalg. Ser det ikke hensiktsmessig å fortsette, skrev Tømmerbukt i brevet.

Mandag ettermiddag har Framtid i Nord forsøkt å komme i kontakt med Tømmerbukt, uten hell.

Lovstridig forhold

Et kontrollutvalg er et lovpålagt utvalg og er kommunestyrets redskap for demokratisk tilsyn og kontroll. Utvalget skal sikre at den kommunale virksomheten skjer på en kostnadseffektiv og kvalitetsmessig god måte. Utvalget skal sikre at kommunal virksomhet skjer i tråd med gjeldene lover og regler, og kommunens egne planer og vedtak.

I vurderingen fra K-sekretariatet heter det at manglende svar til syvende og sist er et lovstridig forhold.