Ordfører Svein O. Leiros (Sp) sier det vil fortsette med en stram styring også til neste år, men at det likevel er noen ekstra gladnyheter for innbyggerne.

– Budsjettet er stramt, men det er ikke store nedskjæringer. PU er styrket og ellers fortsetter vi dagens drift til neste år også, sier Leiros til Framtid i Nord.

– Kåfjord har hatt ganske høye avgifter på vann og avløp. Disse avgiftene har vi satt ned for innbyggerne; vannavgifta går to til tre prosent ned i pris, imens avløpsavgifta går ned med åtte prosent. Det synes jeg er veldig bra at vi kan få til, legger han til.

Budsjettet skal behandles i kommunestyremøtet 18. desember.

Tapte inntekter

– Det er ikke noen spesielle kutt i budsjettet, men vi har et nedtrekk på 1,8 mill. på rammen, også kan det bli utfordringer knyttet til eiendomsskatt på verker og bruk. Det må dukkes ned i, da vi kan tape inntekter der. I hovedtrekk videreføres budsjettet fra 2017 til 2018, og skole, barnehage og oppvekst holder samme nivå.

Nye biler

Det har vært en del trøbbel og feil på bilene til hjemmetjenesten i Kåfjord. Formannskapet ønsker derfor at kommunen skal kjøpe nye biler i 2018.

– Vi vil kjøpe nye biler til hjemmetjenesten. Ellers er det nye helsesenteret en stor investering og tar det meste av kapital, men samtidig må vi også gjøre andre investeringer.

– Vi har satt av penger til utredning av ny barnehage i 2018, da Fossen barnehage er i et dårlig bygg som det ikke lønner seg å renovere. Det er nødvendig å gjøre tiltak på barnehage-sida i Manndalen, så utredninga får vise hva man bør gjøre – om det skal bygges nytt eller ikke, sier Leiros.

- Må ta tak i mobbing

Framtid i Nord har tidligere skrevet om at mobbetallene i de kommunale Kåfjord-skolene er høye.

– I budsjettet er det satt av 300.000 kroner til psykososialt skolemiljø. Det skal være direkte fokus mot mobbing og det psykososiale miljøet i skolene. Det trenger man i dag. Kåfjord har nulltoleranse for mobbing og det er viktig for ungene våre at vi tar tak i dette. Det må settes ressurser til dette.

Leiros er fornøyd med budsjettet, men understreker at det blir stram styring også i 2018.

– Det er ikke rom for utskeielser. Vi har prioritert å barn, unge og helse, og å kunne gi et godt oppveksttilbud.

På kommunestyremøtet 7. desember skal tertialrapporten tas opp.

– Jeg har ikke fått siste tertialrapport, men det ser veldig bra ut og jeg tror vi får dekket underskuddet fra 2016 og litt til, sier ordføreren.