Fire av fem gruppeledere i Kvænangen kommunestyre har sendt en bekymringsmelding til Fylkesmann i Troms, Elisabeth Aspaker.

I meldingen skriver de at de er bekymret for hvordan den politiske og administrative ledelsen i kommunen opptrer i forhold til regelverk og kommunestyrets vedtak.

– På mange måter virker det som om hele kommunen er i ferd med å «kollapse», skriver de, som er lokallagsledere i henholdsvis Frp, Høyre, Senterpartiet og Sosialistisk Venstre.

Ikke reell makt

Ordfører Eirik Losnegaard Mevik (Ap) sier brevet i stor grad handler om å svekke Arbeiderpartiet og han som ordfører, og om å posisjonere seg inn mot neste valg.

– Helt siden jeg ble ordfører har enkelte representanter ønsket at jeg skal mislykkes. Det at administrasjonen ikke fungerer, slik at det igjen framstår som at Arbeiderpartiet mislykkes, passer dem godt. De prøver å male opp om et bilde for folk at vi som styrer er udugelige. Reelt sett styrer vi ikke, vi har jo ikke flertall. Vi går sulteforet og får ikke gjort noe som helst.

Var enige i prosessen

I brevet hevder lokallagslederne blant annet at Mevik på eget initiativ forsøkte å forhandle frem en sluttpakke eller retrettstilling for administrasjonssjef Frank Pedersen. Dette skal ha skjedd i Oslo i november 2016, bare dagen etter at ordføreren informerte om det på et formannskapsmøte.

Forhandlingene skal ha kommet som en overraskelse på de andre partiene, noe Mevik stiller seg svært undrende til. Han forteller at Arbeiderpartiet og Høyre allerede hadde hatt en prosess som gikk på å følge opp administrasjonssjefens arbeid. Før samarbeidet deres tok slutt i desember 2016 hadde gruppa kontakt med en advokat for råd, da man var frustrerte for at ingenting skjedde i administrasjonen.

– Jeg fikk to råd av advokaten. Det ene var å diskutere saken formelt i formannskapet og i kommunestyret, det andre var å ta det opp i den interne gruppa; hvis man stolte på gruppa. Jeg gjorde det sistnevnte, fordi jeg stolte på Ronald Jenssen og gruppa. Dette viste seg å være en feilvurdering av meg da han som gruppeleder for Høyre, plutselig og uten forvarsel snudde, og forlot flertallet. Så går han hen og signerer et brev som dette, noe jeg synes er dårlig gjort, sier Mevik.

Les tilsvaret fra Ronald Jenssen her.

– Var du i Oslo for å forhandle sluttpakke?

– Vi hadde en forhandling, det stemmer. Men jeg hadde ingen forhandlingsmakt. Grunnlaget for å starte opp med saka lå i flertallsgruppa – men saken hadde selvfølgelig havnet tilbake hos kommunestyret for endelig godkjenning, sier ordføreren.

– Han må ordne opp

De fire lederne skriver i brevet at kommunen har et stort problem på administrativt toppnivå, hvor det er seks ansatte i toppledergruppa. Informasjonen er blitt mindre utfyllende og tilgjengelig, og innsparingsvedtak for 2017 er ikke fulgt opp.

Mevik er enig i at det er store utfordringer i administrasjonen. Han peker på kommuneloven – hvor det fremgår at det er administrasjonssjefen som skal påse at vedtakene blir fulgt opp, ikke ordføreren.

– Det er alltid rådmannen som har ansvaret for at vedtak blir fulgt opp. Der er vi svært kritisk til måten han leverer på. Enten må han ordne opp, eller så må han overlate oppgaven til noen andre.

Endret grunnet dødsulykke

Flertallet skriver også i brevet at det gjennom hele siste kommunestyreperiode er gjort innkallelser som ikke har fulgt kommunens egne reglement. Endringer av møtedatoer har skjedd plutselig og innkallelsene har vært sene. Mevik er enige i at rutinene rundt dette ikke har vært optimale. Han er imidlertid oppgitt over at flertallet ikke har forståelse for at man utsatte et av møtene på grunn av en dødsulykke i Storfjord i september. Eksemplet om flytting av dette møtet står nevnt som et kritikkverdig forhold i brevet.

– Det er helt utrolig at de klarer å nevne den tragiske dødsulykka i brevet. Da det skjedde var det helt unaturlig å skulle ha et kommunestyre. Møtet ble flyttet først en gang, fordi det havnet midt i en høstferie. Da kom det noen innsigelser. Så flyttet vi det en gang til, og det var greit, sier han.