Mange er fremdeles i dyp sorg etter at Huskatta Pusur fra Nordreisa gikk bort i begynnelsen av november.

Beskjeden fra den enorme fanskaren på Facebook og Twitter har likevel vært tydelige: katteeventyret må fortsette!

Nå har derfor lillebror Minos tatt over rollen som arktisk kattekonge, og søndag fikk han den offisielle tittelen som Pusur II.

– Nå skal jeg la Pusur II få lov til å fortelle hvordan han ser på verden. Mens gamlefar tok livet piano har Minos masse energi. Han har store potespor å følge etter sin storebror, men vi har gode forhåpninger om at han skal føre suksessen videre for både konseptet Huskatta Pusur, og for hjelpeorganisasjonen Forente Poter, sier matfar Hans Halden (61).

Suksess etter operasjon

Det hersker liten tvil om at 14 år gamle Pusur var en populær katt for mange. Katta som først ble kjent via ukebladet Hjemmet, har i dag 20.000 følgere på Facebook og 12.500 følgere på den engelske Twitter-kontoen.

Suksessen tok av for alvor da han for ni år siden ble operert for en svulst som vokste inn i hjernen.

– Mange lurte på hvorfor jeg brukte så mye penger på en katt. Familie og venner og til dels ukjente begynte å sende SMS for å høre hvordan det gikk, og etterhvert ble det for mye å svare. Det var da jeg opprettet egen Facebookside, forteller Halden.

Stadig flere begynte å følge kattas reise som syk, og da Halden begynte å la «katta fortelle» tok det helt av med tilhengere.

– Jeg hadde aldri i min villeste fantasi forestilt meg at vi skulle få over 100 følgere på Facebook, ler han.

Godt konsept

Halden er helt sikker på at den store suksessen ligger i at Pusur selv har vært den som fortalte om livet sitt.

– I tillegg bestemte jeg meg for noe, og det var at vi ikke skulle jukse. Hvis vi er triste forteller vi om det, ved redsel eller sykdom så forteller vi om det. Vi har sluppet folk nært innpå, og det sier folk er en del av det som har engasjert dem.

61-åringen tror konseptet kunne blitt like populært hadde det handlet om en hund.

– Jeg tror ikke det nødvendigvis handler om katter, men om kjæledyr og hvordan de går inn på oss mennesker. Vi kan strigaule når et kjæledyr går bort, faktisk mer enn når en slektning dør, sier han.

KATTETEKKE: Hans Halden har helt siden han vært barn hatt god kattetekke. Nå har han gjort næring av interessen. I år gir han ut Pusur-kalenderen og til neste år kommer boka om Huskatta Pusur. Foto: Isabell Haug.

Betydd mye

Halden var klar over Pusurs popularitet, men lite visste han at katta har betydd så mye for enkeltmenneskers liv. 4.500 brev og meldinger har dumpet ned i både fysisk og digital postkasse som følge av dødsfallet.

– Når Pusur var på sitt verste var det flere som hadde alarmer på om natta for å følge hans utvikling. Ei enke som var visnet bort fikk nytt liv etter hun begynte å lese om han, og ansatte på flere sykehjem har måttet kjøpe inn bærbar PCer for å følge Pusur på Facebook. Alt dette har virkelig rørt meg, sier han.

– Min fremste venn

Halden har selv diagnosen MS og er delvis uføretrygdet. Skrivingen og fotograferingen har for den tidligere journalisten også betydd mye for han.

– Ja, det har vært terapi, det er det ingen tvil om. Katter i det hele tatt får en på andre tanker når man har det vanskelig selv. Både gjennom kos og gjennom latter. De gjør jo så mye sprøtt og rart!

Etter en ryggoperasjon for fem år siden ble Halden lam i venstre side av kroppen. Nå klarer han å gå men har lite føling i venstre ben.

– Jeg kan med handa på hjertet si at jeg aldri hadde klart å lære å gå igjen, hadde det ikke vært for at Pusur var den som trøstet meg da jeg snublet og uttalige ganger lå rett ut på gulvet. Han ga meg humør igjen, og var min fremste venn i den tiden, sier han takknemlig.

Flere planer

Og tiden med Pusur skal bli foreviget. Halden holder nemlig på med en bok, som etter planen skal bli utgitt i 2018. Han er dessuten aktuell med en kalender om Pusur. Det langsiktige arbeidet han og katta startet; med å hjelpe katter i nød vil også gå sin gang. Prosjektet er noe Halden og Pusurkattene brenner for.

– Vi er nødt å få til en holdningsendring når det gjelder katter. For hva skjer hvis man ser en løs hund? Jo, man ringer politiet. Gjør man det samme når man ser en løs katt? Nei. Den biten synes jeg er viktig. Mange skaffer seg en kattunge fordi ungene vil ha det. Men man tenker ikke på at det slett ikke er uvanlig at en katt kan leve 15 år. Og hva skjer når ungene er ute av huset? Man må tenke like mye over det å skaffe seg en katt, som man gjør når man vurderer å skaffe seg en hund, påpeker han.

BYGGER ILAG: På Facebook er duoen aktuell med en kattehus-skole, hvor Halden oppforder andre katteelskere til å vise fram sine kattehus – og bygge i lag med dem. Foto: Isabell Haug.