En båthavn i nærheten av kommunesenteret Burfjord er helt nødvendig, mener yrkesfisker Magnus Olsen (23).

Behovet har vist seg ekstra stort i år, med innsig av sild og mange båter på Kvænangen.

– For å få utbytte på sjøsiden må vi ha infrastrukturen i orden, ting må ligge til rette. I dag står vi på stedet hvil når det gjelder utvikling, forteller han.

Realitet i 2019?

Olsen er ungdomsrepresentant for Kvænangen Senterparti, som nå ønsker omkamp når det gjelder båthavn på Engnes i Burfjord. Prosjektering ble gjort i 2015, men prosjektet fikk ikke gjennomslag i kommunestyret.

– Vi vil bruke 2018 på å prøve å få saken inn i økonomiplanen for 2019, forteller leder i partiet, Jan Helge Jensen.

Prislappen for 16 båtplasser i 2015 lå på 3,2 millioner kroner. Dette er bare et spytt i havet, mener Olsen.

– Det er ikke rare investeringen når man tenker på alle ringvirkningene rundt. Det vil jo være utleieplasser som gir inntekter og på sikt vil lånet dessuten finansiere seg selv, sier han.

ENGNES: Det ligger klart en plan for båthavn på Engnes i Burfjord. Fiskerne tror plasseringen ville vært grei, og lokalpolitiker Jan Helge Jensen sier tillatelsen foreligger fra grunneierne. Foto: Privat

Vil rekruttere

I dag har Burfjord én stor industrikai som større båter kan legge til. Mindre båter må ligge på fortøyning. Blåser det opp, må båtene dra en annen plass, for eksempel til Spildra eller Skjervøy.

– Det hjelper lite at det er en båthavn i Badderen. Det er mye lengre inn i fjorden, der er det heller ikke fiskemottak og den er full fra før av, sier Olsen.

Både han og yrkeskollega Ole Johnny Hansen tror en ny og bedre infrastruktur kunne ført til rekruttering.

– Det er en oppblomstring av aktivitet og fiske i kommunen nå. Det kan jo tenkes at flere unge vil kjøpe seg båt nå når silda er kommet, sier Hansen.

Olsen er enig.

– Her er lite fiskere igjen, men jeg tror ikke folk tenker over det. Det går ikke an å få flere til yrket når det ligger så brakk som det gjør nå.

industrikai: Denne kaia er det fiskere og tilreisende har til rådighet når de kommer til Burfjord. I bygget drives det et fiskemottak i dag. Foto: Privat

– Må ta del av kaka

23-åringen trekker fram det at Kvænangen er blitt omstillingskommune – og sier man må søke nye veier.

– At det er mye fisk på fjorden kan jo vare i fem til ti år. Når hele Norges kystflåte er samlet på Kvænangen er det dumt hvis vi ikke får litt av kakestykket. Det skapes mye verdier men folk leverer til andre steder, sier han.

Olsen bor i Kvænangen men har båten registrert på Skjervøy.

– Jeg betaler 10-15.000 i året for båtplass. Det er penger som kunne gått til kommunen. På Skjervøy har de alt tilrettelagt. Det er helt forferdelig dårlig at ikke Kvænangen har noe, sier han.

STØTTER FORSLAGET: Fisker fra Jøkelfjord, Ole Johnny Hansen. Foto: Privat