Det har vært mye fram og tilbake i saken om mulige straffbare forhold knyttet til forvaltningen av offentlige midler i Skjervøy fiskeriutvikling. Men nå har Statsadvokaten besluttet å henlegge saken på grunn av mangel på bevis. Den beslutningen kan dog klages inn til Riksadvokaten innen tre uker.

Henlagt, påklaget og omgjort

Utgangspunktet for hele runden er Skjervøy kommunes anmodning i 2015 om at politiet måtte granske saken rundt Skjervøy fiskeriutvikling. Politiet henla saken før jul i 2015, men kommunen klaget og Statsadvokaten omgjorde henleggelsen.

– Vil komme tilbake med mine kommentarer

Roy Waage var som ordfører en sentral aktør i etableringen og drifta av Skjervøy Fiskeriutvikling. Waage er også en av de som har høstet mest kritikk i forbindelsen med saka.

Til Framtid i Nord sier Waage, som i dag er helt ut av det politiske livet i Skjervøy, at han er glad for beslutningen.

– Jeg vil komme tilbake med mine kommentarer, sier Waage.

– Ikke straffbart å søle bort penger

Vidar Langeland har på sin side vært en av de største kritikerne til prosessene i og rundt Skjervøy Fiskeriutvikling og Skjervøy Sjømat. Han er imidlertid ikke overrasket over henleggelsen.

– Nei, det har vel aldri vært straffbart å søle bort penger, har det vel? Men vi har gjort oss en del viktige lærdommer her. Som at formannskap og kommunestyre aldri igjen må sette seg til å bestemme hvem som skal drive næringsvirksomhet, sier Langeland, men legger til:

– At Statsadvokaten henlegger betyr jo ikke at ikke andre etater kan se på saka. Jeg forventer jo at dersom det her skjedd noe galt, så vil Skatteetaten avdekke dette.

Langeland understreker også at det enda er forhold kommunen må rette opp i.

– Årvikbruket er jo ikke solgt, og kommunestyrets vedtak om å fullføre oppussinga er ikke fulgt opp.

Kanskje får det fortgang

Frp-politikeren utelukker imidlertid ikke at det at saka nå synes å bli avsluttet, kan gi fortgang i salget.

– Det går jo godt for bruket i Årvik, og på Skjervøy, og det er jo bra. Kanskje kan vi få solgt det nå. For meg er det praktisk, økonomisk og prinsippielt viktig at kommunen selger anlegget.

– Vi må vel bøye oss og avfinne oss med det som er gjort. Samtidig vil jo sagaen om denne saka leve videre. Kanskje vil den forsvinne når bruket er solgt, og alt er endelig avsluttet.

Berømmer kontrollutvalgslederen

Vidar Langeland vil samtidig berømme tidligere, daværende leder for Kontrollutvalget i Skjervøy, Robert Hansen (Ap).

– Det var han ukuelige innsats som tok denne saken videre. Det til tross for at han satt i posisjonsgrupperinga den gangen, så jobba han fram saka. Jeg synes det er på sin plass å ære han.