Hvordan føles det å fullføre et slikt fantastisk prosjekt?

– Det føles som at all den tiden vi har brukt på dette har vært nødvendig. Det har vært nødvendig med all research og det har vært nødvendig å gå øye gjennom historien for å finne alle detaljene. Også føler jeg at den casten (skuespillerne) vi har i filmen er de aller beste vi kunne ha hatt, sier regissør Harald Zwart.

Historien ble i 1957 gjenfortalt i den Oscar-nominerte filmen «Ni liv». Zwart tror «Den 12. mann» er en mer historisk korrekt gjenskapelse.

– Dette er den riktigste versjonen av denne filmen, synes jeg, sier Zwart.

Har gitt absolutt alt

Zwart forteller at dette er det flotteste og mest poetiske han noen sinner har laget.

– Dette er det beste jeg har gjort noen gang. Jeg har virkelig lagt hele mitt hjerte og hele min sjel i denne produksjonen. Gjennom denne filmen ønsker vi å formidle hvordan de som hjalp Jan Baalsrud ofret alt og hvilke styrke og kraft det lå i den tyske motstanden.

Var det på noen måte komplisert å gjenskape følelsene og opplevelsen til de involverte?

– Det som har vært ulempen med historien, med tanke på filmatiseringen, er at Jan Baalsrud ble pasifisert halvveis i fortellingen. Så da har du en hovedrolle som rett og slett ikke gjør noen ting. Hvis vi da ikke hadde hatt muligheten til å sette lys på menneskene som hjalp og det tyske maskineriet som jaktet han, så kunne filmen raskt ha mistet momentum. Jeg er veldig fornøyd med hvordan vi løste dette, sier Zwart.

Hovedrollene: Thomas Gullestad som Jan Baalsrud og Jonathan Rhys Meyers som oberst Kurt Stage Alle

Følelsesmessig utfordrende

Filmen er en gjenfortelling av virkeligheten og ekte mennesker som risikerte livene sine. Zwart understreker at det hele veien har vært viktig å være historisk korrekt.

– Vi har vært veldig varsomme ved å respektere det vi viser om deres personligheter, og vi har forsøkt og ikke å ta oss friheten utover det som er korrekt. Denne tyske gestapo-sjefen hadde et arr i ansiktet, noe som kan oppfattes som en klisjé. Men det var sant, og det er et tegn på at han har gått på en fin privatskole. Vi har gjort det vi har kunnet for å fortelle den korrekte historien, forteller Zwart.

Vil tilbake til Lyngen

– Lyngen var et fantastisk sted å være, og befolkningen stilte virkelig opp. Den spesielle ånden som filmen prøver å formidle at folkene her oppe har, den har vi fått bevist at eksisterer. Så ja, jeg skal tilbake til Lyngen med mine barn for å hygge oss der, avslutter Zwart.

Den 12. mann

Vinteren 1943 seiler fiskeskøyten «Brattholm» fra Shetland til Nord-Norge for å kjempe mot tyskerne. Om bord i båten er det tolv norske motstandsmenn. De blir forrådt av en norsk nazist og overrumplet av tyskerne i Troms. Elleve blir tatt, bare èn greier å flykte: Jan Baalsrud.

God stemning: Jonathan Rhys Meyers og Harald Zwart diskuterer gjennomgangen av scenen hvor Jan Baalsrud og oberst Kurt Stage møtes.

Filmen handler ikke bare om Baalsruds flukt fra nazistene og Gestapo-sjefen Kurt Stage. Sentralt i fortellingen er også alle menneskene som risikerte sine liv for å hjelpe han.

Filmen har premiere på kino 25. desember.