Det var en lang debatt om kommunen skulle sette inn penger til bassenget i Olderdalen eller ikke for neste års budsjett.

Dersom kommunestyret hadde bestemt seg for å ikke gjøre noe med bassenget, måtte de ha betalt tilbake omtrent én million kroner i spillemidler som kommunen fikk innvilget i 2017. Siste tildeling vil skje i 2018. En foreløpig kostnadsberegning viser at det vil koste omtrent 2,3 millioner kroner å få anlegget i drift. I 2015 måtte garderobene rives på grunn av store vannskader.

Senere er det blant annet gjort en tilstandsvurdering av bassenget og det er levert en rapport fra Sweco om antatte kostnader for å få bassenget i drift.

Høyere krav i skolen

Etter noen timers diskusjon vedtok kommunestyret at kommunen skal gå inn med i underkant av én million kroner for å kunne åpne bassenget, samt beholde spillemidlene.

Oppvekstsjef Elisabeth Gulbrandsen pekte på at det har vært bekymringer fra skolen om at de eldste elevene blir veldig varme når de skal svømme langt, da de bruker Røde Kors sitt basseng i Birtavarre, som er et varmebasseng/helsebasseng. Hun viste også til at det er blitt langt høyere krav til hva elevene skal kunne i svømming enn tidligere.

Temaet i debatten gikk mye ut på hva det vil koste å drifte bassenget, hvor lenge det skal holde åpent hvert år, samt konsekvenser ved busstransport av elever. I en rapport kommer det fram at det er vanskelig å fastslå driftsutgiftene, da bassenget blant annet har samme strømmåler som Olderdalen skole.

Asgeir Fagelig Langberg (H) mente at kommunen må legge inn penger til drift og ferdigstilling av bassenget.

– Vi må oppfylle kravene til svømmeundervisning i skolen, og barnehagene skal også inn.

Rådmannen ba om å få innspill dersom politikerne ønsket en mer helhetlig utredning av bassengstrukturen i kommunen.

Mer skeptisk

– Jeg mener administrasjonen bør se på om Kåfjord har behov for tre basseng og om vi har råd til det. Hvor skal man skjære ned dersom kommunen må ut med én million kroner for å få bassenget opp og gå? spurte Einar Eriksen (KrF).

– Einar Eriksen er hard på at dette må vi få utsatt for å få en helhetlig sak, men jeg lurer på hvordan vi i alle dager skal få en helhetlig sak til februar måned? Vi har ikke ett kommunalt basseng i drift, og det er usikkerhet knyttet til bassenget vi leier fordi bygget skal selges (Røde Kors’ basseng. Red.). Jeg mener vi har et godt grunnlag for å ta en avgjørelse om bassenget i Olderdalen, sier Bjørn Inge Mo (Ap).

Mo sa senere at han ikke er villig til at kommunen skal gå glipp av spillemidler.

Lettet ordfører

Kommunestyret ble til slutt enige om å gå inn med i underkant av én million kroner for å få bassenget i Olderdalen i drift og for å beholde spillemidlene som skal brukes på bassenget.

– Jeg, gruppa og Kåfjord Sp er veldig glade for at basseng-saken ble landet. Jeg har heletida vært for å ferdigstille bassenget i Olderdalen. Det er brukt store summer på idrettsanlegget i Olderdalen og det er utrolig bra at vi fikk et enstemmig kommunestyre med på å ferdigstille bassenget. Garderobene er ferdige og det er ikke så mye som gjenstår å gjøre, sier Leiros til Framtid i Nord.

Ble nedstemt om bassenget i Manndalen

Rullering av handlingsprogrammet for 2018-2022 ble vedtatt med én endring, som da er ferdigstilling av Olderdalen basseng.

Kåfjord arbeiderparti hadde sendt inn forslag om å tilføre Olderdalen basseng med kommunalt tilskudd på 940 000 kroner, spillemidler på 1.080.00 kroner og egenkapital/annen finansiering på 1.067.000 kroner. Dette forslaget ble enstemmig vedtatt i kommunestyremøtet i Kåfjord denne uka.

De foreslo også å legge Manndalen basseng til 2020 med totale kostnader på 3.750.000 kroner. Forslaget fikk fem stemmer og ble dermed nedstemt.