I 2018 vil Kåfjord kommune fortsatt ha et stramt budsjett, samtidig som det investeres mye i det nye helsesenteret.

– Vi har et ganske heftig investeringsbudsjett i 2018 på 248 millioner kroner, noe som henger sammen med det nye helsesenteret, sa Håkon Jørgensen, økonomileder i Kåfjord kommune på møtet.

I 2017 har noen av utfordringene vært overforbruk på PU. Ramma til PU vil økes i 2018.

Tilskudd til grendelagene

Einar Eriksen (KrF) mente det var trukket ut enkelte midler i budsjettet som ingen hadde fortalt politikerne, og pekte på at det var tatt vekk 200.000 kroner i tilskudd til grendehusene.

– Grendetilskudd er tatt bort administrativt, for ingen har fortalt politikerne at det er tatt vekk 200.000 kroner. Og i menighetsrådet er det lagt inn en reduksjon. Jeg foreslår at vi legger inn 200.000 kroner til grendeutvalgene og øker rammene med 66.000 kroner til menighetshetskontoret. Ellers har jeg ikke så mye å si til budsjettet. Jeg er glad for overskudd i framtida og håper at vi klarer å holde oss til budsjettet.

– Jeg er enig med Eriksen angående samfunnshusene. Det støtter vi og vi ønsker samme nivå som tidligere, for ellers blir det veldig dyrt for samfunnshusene. Jeg synes det er godt jobba med budsjettet, men synd at idrettsaktiviteter og fritidsklubber har fått en liten reduksjon, sier Britt Pedersen (Ap).

Bjørn Inge Mo (Ap) foreslo å undersøke hvor mye kommunen bruker på menighetsrådet, i forhold til sammenlignbare kommuner.

– Jeg synes det har vært gjort et godt og grundig arbeid med økonomiplanen. Jeg er litt overrasket over en økning til menighetsrådet, dersom en samtidig må redusere støtte til aktiviteter for barn og unge. Jeg mener kommunen bør se på ressursbruken til menighetsrådet sammenlignet med andre kommuner, sier han.

Beholder støtten

Mo fikk gjennomslag og det skal vurderes hvor mye tilskudd menighetsrådet trenger.

Kommunestyret bestemte at menighetskontoret og grendehusene fortsetter med samme støtte som i 2017, forteller ordfører Svein O Leiros til Framtid i Nord tirsdag.

– Vi vedtok budsjettet enstemmig. Administrasjonen hadde foreslått å ta vekk tilskudd til samfunnshus, men vi satt 200.000 kroner inn igjen.

Kommunestyret vedtok også 300.000 kroner til å kjempe mot mobbing.

– Overordnet er dette et stramt budsjett, men vi klarer likevel å gi gode tjenester ut. Jeg er glad for at vi også satser med 300.000 kroner for å bekjempe mobbing. Vi prøver å skjerme barn og unge, og helsesenteret er en viktig satsing for eldre, sier Leiros.

Avlastningstilbud

Det var lagt inn et punkt i budsjettet om at avlastningsopphold på institusjon settes til maksimum 6 uker per år. Rita Solberg (Sp) spurte om dette var lovlig i forhold til regelverket. Dette punktet ble strøket.

– Behov for avlastning er individuelt og må tilpasses den enkeltes behov. Pårørende har rett til avlastning. Noen kan ha behov for mer enn 12 uker, sa Asgeir Fagerli Langberg (H), som viste også til regelverket.

Ordføreren er fornøyd med budsjettet.

– Til tross for at vi ikke har eiendomsskatt og vi bygger et nytt helsesenter, så klarer vi å styre med pengene vi har. Vi gjør tidenes løft med helsesenteret og det er bra at vi klarer å holde kursen videre.