Onsdag ble siste kommunestyremøtet for 2017 holdt i Kvænangen.

I budsjettforslaget for 2018, og fremmet som eget tilleggsforslag, ble forslaget fra Arbeiderpartiet om å bruke 100.000 kroner på å videooverføre kommunestyremøter på internett nedstemt. Dette av flertallsgruppa H, Frp, Sp og SV.

– Viktig prinisipp

Samme gruppe sendte i høst også en bekymringsmelding til Fylkesmannen i Troms.

– De har beskyldt Arbeiderpartiet for hemmelighold og for at vi ikke gjør jobben vår. Da blir det veldig merkelig at de ikke ønsker at media og innbyggerne skal ta del i kommunestyremøtene. Vi lever i 2017 og dette er et viktig prinsipp for åpenhet. Men det er klart, å lukke Kvænangssamfunnet fra omverdenen passer nok noen helt fint, sier ordfører i Kvænangen, Eirik Losnegaard Mevik (Ap).

Ifølge han kom det ingen begrunnelse fra gruppa på hvorfor man ikke ønsket overføring.

– Skjuler ingenting

Jan Helge Jensen, partileder for Kvænangen Senterparti, var en av de åtte som stemte imot.

– Jeg sa fra talerstolen at jeg synes ideen er rimelig god, og jeg synes man skal ha åpenhet. Det er flott for folk. Men i disse stramme budsjettider valgte vi å prioritere andre saker. Vi valgte å prioritere en bedre tilrettelegging for fiskere på kaia i Burfjord, for samme beløpet, og vi prioriterer blant annet å opprette en vaktmestertjeneste til 50.000 kroner.

Jensen ser ingenting galt i forslaget, og tror også det vil komme på plass.

– Vi har ingenting å skjule, poengterer han.

Kutt i skole og helse

Det er administrasjonssjefens forslag til budsjett med endringer fra flertallsgruppa som til syvende å sist ble vedtatt i møtet.

De store kuttene kommer innen helse og skole. Her får helse –og omsorgssektoren et rammekutt på 940.000 kroner i 2018. Skole –og oppvekst må kutte med bortimot én million kroner over økonomiplanperioden. Det skal også gjennomføres kutt i sentraladministrasjonen på 450.000 kroner i 2018, og på kroner 800.000 videre i økonomiplanen.

Gargo sykestue og sykehjem vil i året som kommer fortsatt holde 25 sengeplasser til de som måtte trenge det.

Investeringsmessig er det holdt av 800.000 kroner til oppussing og vedlikehold til kommunale utleieboliger, samt andre kommunale enheter og bygg.

– Dette bruker vi av tidligere års overskudd, så dette går ikke ut over tjenestetilbudet, sier Jensen – som alt i alt er godt fornøyd med både budsjettprosess og resultat.

Tviler på tiltak

Eirik Losnegaard Mevik forteller at partiene har vært nærmere hverandre nå enn tidligere år når det gjelder budsjettforhandlinger. Likevel savner ordføreren begrunnelser på hvordan tiltak skal gjennomføres. Han er også i tvil om flere av tiltakene for økt inntekt kan gjennomføres, blant annet det å få mer penger for elever og barnehagebarn fra Langfjorden.

Det at sykehjemmet i Burfjord skal holde et fast antall senger trenger ifølge han heller ikke være gitt. I sitt forslag til budsjett hadde Arbeiderparti nemlig ikke tallfestet et antall plasser, men la til grunn at alle som oppfyller vilkårene i forskrift om sykehjemsplass vedtatt av kommunestyret vil få plass.

– Det som skjer nå er at vi binder opp penger til 25 plasser. Belegget har vært på pluss, minus 20. Det handler om hvordan vi disponerer midlene internt. Vi kunne kanskje ha dratt ned på institusjon og vridd over på mer hjemmebaserte tjenester ved vår måte, sier han.

FORNØYD: Jan Helge Jensen er fornøyd med budsjettvedtaket og sier det vil komme Kvænangens innbyggere til gode. Foto: Kjetil Martesønn Skog