Januar:

9. januar: Narkotika- og korrupsjonssaken mot den tidligere polititoppen Eirik Jensen og Gjermund Cappelen begynner i Oslo tingrett.

11. januar: Overgangen fra FM til dab innledes i Nordland, før den sluttføres i Troms og Finnmark i desember.

12. januar: Ekstremværet Vidar fører til ekstremt høy vannstand i Sogn og Fjordane, Rogaland og Hordaland.

16. januar: Omtrent 330 amerikanske marinesoldater ankommer Værnes for «rotasjonsbasert trening». Russland uttrykker misnøye med stasjoneringen.

17. januar: For første gang innføres et midlertidig dieselforbud på kommunale veier i Oslo på grunn av dårlig luftkvalitet. Tiltaket avblåses tolv timer etter innføringen.

27. januar: Senterpartiet får en oppslutning på 9,3 prosent i en måling i Dagens Næringsliv. Det er partiets beste måling på 20 år, og oppturen rundes av med et valgresultat på 10,3 prosent i stortingsvalget i september.

Februar:

1. februar: Det første homofile paret som gifter seg i en norsk kirke, vies i Eidskog kirke i Hedmark. To dager tidligere vedtok Kirkemøtet en ny liturgi som også skal kunne brukes i vielse av likekjønnede par.

1. februar: Høyesterett avviser anken fra Henning Hotvedt, som er dømt for drapet på Kristin Juel Johannessen i 1999. Hotvedt vil prøve saksbehandlingen for FNs menneskerettighetskomité.

1. februar: Gjennomsnittet av åtte stortingsmålinger publisert i januar, viser at Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre ville blitt statsminister dersom det var stortingsvalg nå.

3. februar: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tror krefter som kan knyttes til russiske myndigheter, har angrepet epostkontoer i PST, Utenriksdepartementet, Forsvaret og Arbeiderpartiet. Forsøket stemples som mislykket.

6. februar: På Samefolkets dag markeres det at det er 100 år siden det første samelandsmøtet.

19. februar: Oslo kommune overtar avfallsinnhentingen fra Veireno med umiddelbar virkning etter måneder med søppelkaos i hovedstaden. I april starter politiet etterforskning av selskapet og dets tidligere direktør.

Mars:

1. mars: Borgarting lagmannsrett slår fast at terrordømte Anders Behring Breiviks soningsregime ikke er i strid med menneskerettighetene. 8. juni avviser Høyesterett samtlige deler av Breiviks anke.

14. mars: LO og NHO er enige om en ramme på 2,4 prosent i vårens lønnsoppgjør i privat sektor. Den samme rammen blir gjeldende i flere andre oppgjør utover våren.

14. mars: Høyesterett avviser anken fra frisør Merete Hodne i hijabsaken. I lagmannsretten i januar ble Hodne dømt til å betale en bot på 7.000 kroner for å ha nektet en hijab-kledd kvinne adgang til frisørsalongen sin på Bryne.

April:

4. april: Ubaydullah Hussain dømmes i Oslo tingrett til ni års fengsel for terrorrekruttering. Den tidligere frontfiguren for Profetens Ummah anker dommen.

5. april: Regjeringen legger fram ny Nasjonal transportplan (NTP) for Stortinget. Der legges det opp til å bruke over 1.000 milliarder kroner de neste tolv årene, noe som gjør planen til tidenes dyreste i sitt slag.

9. april: PST oppjusterer trusselnivået i Norge for to måneder. PST-sjef Benedicte Bjørnland sier det er sannsynlig at et angrep kan gjennomføres i Norge i år. Nivået nedjusteres i november.

10. april: Statsminister Erna Solberg besøker Kina som første norske regjeringssjef på ti år. I møte med Kinas president Xi Jinping er ikke situasjonen til fredsprisvinner Liu Xiaobo tema. Liu dør 13. juni, og Solberg kritiseres for å ha vært ordknapp etter dødsfallet.

19. april: Senterpartiet mener klima- og miljøminister Vidar Helgesens håndtering av den såkalte ulvesaken har vært for dårlig, og fremmer mistillitsforslag mot ministeren. De får ikke støtte fra andre partier på Stortinget. I desember 2016 kuttet Helgesen i antall fellingstillatelser som var gitt av rovviltnemndene.

21. april: Forfatter Roy Jacobsen blir den første nordmannen som kommer på kortlisten til den prestisjetunge britiske Man Bookerprisen. Jacobsen nomineres for boka «De usynlige».

27. april: Nye Oslo lufthavn Gardermoen åpnes. Lufthavnen har blitt nesten dobbelt så stor etter utbyggingen.

Mai:

3. mai: NRK avslører at en gruppe utenlandske IT-arbeidere de siste ukene har hatt tilgang til datasystemene til Helse sør-øst, deriblant pasientjournaler. I juni stanser Helse sør-øst arbeidet med utflagging av drift av IT-systemet.

9. mai: Kongeparet inviterer til 80-årsfeiring på Slottet. Feiringen starter med folkefest på Slottsplassen før markeringen fortsetter med gallamiddag. Dagen etter er det festmiddag i Operaen, en gave fra regjeringen til jubilantene.

11. mai: Nestleder Hans-Christian Gabrielsen velges til ny LO-leder etter Gerd Kristiansen. LO-kongressen går inn for internasjonal boikott av Israel.

17. mai: Joshua French ankommer Norge etter åtte år i et militært fengsel i Kongo. Utenriksminister Børge Brende sier det ikke er snakk om en benådning eller en soningsoverføring, men at French er overført på humanitært grunnlag.

30. mai: De nye 100- og 200-kronesedlene settes i sirkulasjon. På 100-lappen er Kirsten Flagstad erstattet med Gokstadskipet, mens en torsk overtar for Kristian Birkeland på 200-lappen.

Juni:

8. juni: Stortinget vedtar kommunereformen og regionreformen. Det nye norgeskartet skal bestå av 354 kommuner, ned fra 428. 19 fylker erstattes med elleve nye regioner.

16. juni: Kontroll- og konstitusjonskomiteen kommer med sterk kritikk av Stortingets presidentskap for de store budsjettoverskridelsene under utbyggingen av Stortinget. Flere partier vil kaste stortingspresident Olemic Thommessen, men i oktober får han med knapt flertall fornyet tillit i vervet.

17. juni: Høyesterett avviser Skatt vests anke i Transocean-saken. Dermed settes det endelig punktum for det som er omtalt som norgeshistoriens største skattesak.

21. juni: Regjeringen opplyser at Utøykaia blir nasjonalt minnested etter 22. juli.

22. juni: En 60 år gammel mann dømmes til 21 års fengsel i Øst-Finnmark tingrett for drap på kona og stesønnen i Kirkenes i fjor. Mannen anker, men i september opprettholder lagmannsretten dommen.

24. juni: Den siste episoden av den norske seriesuksessen Skam sendes.

26. juni: Staten blir enig med Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag om en ny jordbruksavtale. Forhandlingene ble brutt 16. mai, og Stortinget økte deretter rammen til 625 millioner kroner.

Juli:

7. juli: Den mye omtalte steinformasjonen Trollpikken i Egersund gjenreises. Turgåere oppdaget i juni at turistattraksjonen var knekt.

26. juli: En 17 år gammel jente og en 23 år gammel kvinne knivstikkes på Sørlandssenteret i Kristiansand. 17-åringen dør senere av skadene. En 15 år gammel jente pågripes og siktes.

26. juli: Agder lagmannsrett dømmer en 16 år gammel gutt til elleve års fengsel uten forvaring for drapene på 14 år gamle Jakob Hassan og 48 år gamle Tone Ilebekk i Kristiansand i desember 2016. I tingretten ble 16-åringen dømt til elleve års forvaring.

29. juli: Rundt 70 selverklærte nazister fra Finland, Sverige og Norge marsjerer i Kristiansand sentrum, og politiet kritiseres for ikke å ha grepet inn. I august sier fungerende politimester Arne Sundvoll i Agder at de i ettertid ser at politiet kunne håndtert nazimarsjen annerledes.

August:

10. august: Nedslaktingen av villreinstammen i Nordfjella starter. 2.200 dyr skal slaktes i håp om å få bukt med den dødelige sykdommen skrantesyke (CWD). Den statlige jakten starter 7. november, da 30 personer ansatt av Statens naturoppsyn skal jobbe på skift med nedslaktingen.

12. august: Opptil 400 vikingskatter stjeles fra Universitetsmuseet i Bergen. I november har politiet beslaglagt to tredeler av de stjålne gjenstandene. Flere menn pågripes og siktes i saken.

15. august: En rekke slange-, øgle- og skilpaddearter unntas fra det generelle forbudet og blir tillatt som kjæledyr i Norge.

29. august: Innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) reiser til Rinkeby i Sverige på det som omtales som en studietur. Sveriges migrasjonsminister avlyser et planlagt møte med Frp-statsråden i Stockholm.

September:

5. september: Arbeiderpartiet blir største parti i skolevalget og går fram mer enn 4 prosentpoeng sammenlignet med i 2013.

11. september: Erna Solberg blir gjenvalgt som statsminister. De borgerlige får 88 mandater, mot de rødgrønnes 80. MDG beholder sitt ene mandat. Arbeiderpartiet blir største parti, men får sitt nest dårligste resultat siden 1924. På borgerlig side går både Høyre og Fremskrittspartiet tilbake, mens samarbeidspartiene Venstre og KrF også mister oppslutning. Senterpartiet blir den store valgvinneren, og også SV går fram. Rødt får sin første stortingsrepresentant.

13. september: Kirkerådet velger Kari Veiteberg til ny biskop i Oslo etter Ole Christian Kvarme. I mars ble Ivar Braut vigslet til ny Stavanger-biskop, mens Herborg O. Finnset overtok jobben i Nidaros i juni.

14. september: Seks år gamle Djabrail Sulejmanov dør etter at han ble feilmedisinert ved Haukeland universitetssjukehus i august. I oktober kritiserer Helsetilsynet sykehuset i en foreløpig rapport.

18. september: Den tidligere politimannen Eirik Jensen dømmes i Oslo tingrett til 21 års fengsel for grov korrupsjon, medvirkning til hasjimport og våpenlovbrudd. Gjermund Cappelen dømmes til 15 års fengsel for hasjinnførsel og grov korrupsjon, samt til inndragning av 825 millioner kroner. Begge anker, og ankesaken er berammet til 28. august 2018.

22. september: Kunstner Odd Nerdrum blir benådet ved kongelig resolusjon. Nerdrum ble i 2014 dømt til ett år og åtte måneders fengsel for grovt skattesvik, der åtte måneder av straffen ble gjort betinget.

Oktober:

5. oktober: Farenivået for Veslemannen, som er en del av fjellpartiet Mannen i Romsdalen, heves til rødt, som er øverste nivå. Beboere ved fjellet evakueres, og store mengder vann tilføres for å framprovosere et ras. Senere samme måned heves nivået igjen til rødt, men fjellpartiet raser ikke.

5. oktober: Justisminister Per-Willy Amundsen bekrefter at juryordningen oppheves fra nyttår.

9. oktober: Regjeringen varsler at den har mistet tilliten til Islamsk Råd Norge, og statsstøtten til organisasjonen blir kuttet.

12. oktober: En mor og hennes to døtre blir funnet døde i en leilighet på Romsås i Oslo. Politiet anslår at de har ligget døde siden 11. september, men dødsårsaken er så langt ikke avklart.

13. oktober: Regjeringen legger fram langtidsplanen for Hæren og Heimevernet – landmaktproposisjonen. I november sikrer Ap, Venstre og KrF regjeringen flertall for planen.

14. oktober: Norsk returpraksis til Afghanistan aktualiseres med de såkalte oktoberbarna, afghanske ungdommer som fikk midlertidig opphold i Norge fordi de var barn. Stortinget vedtar at noen av barna vil få søknaden sin behandlet på nytt.

20. oktober: Ine Eriksen Søreide blir Norges første kvinnelige utenriksminister når hun overtar etter Børge Brende, som går av som utenriksminister og blir president i Verdens økonomiske forum (WEF). Frank Bakke-Jensen blir ny forsvarsminister, og Marit Berger Røsland blir europaminister.

26. oktober: Et russisk helikopter styrter i sjøen utenfor Barentsburg på Svalbard med åtte personer om bord.

27. oktober: Hovedindeksen på Oslo Børs setter rekord når den for første gang passerer 800 poeng.

30. oktober: En 17 år gammel russisk statsborger, som i april ble pågrepet i Oslo med en bombelignende gjenstand, dømmes til ni måneders fengsel. I november anker PST dommen.

November:

6. november: Hollywood-stjernen Tom Cruise ankommer Stavanger, hvor han skal spille inn scener til «Mission Impossible 6» på Preikestolen.

8. november: PST anbefaler generell bevæpning av politiet. Dagen etter opplyser regjeringen at den vil bevæpne politiet på Gardermoen.

10. november: De tre første av i alt 52 norske F-35-fly lander på Ørland hovedflystasjon.

11. november: Den internasjonale #metoo-kampanjen setter seksuell trakassering og overgrep på dagsordenen i flere norske bransjer.

12. november: SSB-sjef Christine Meyer bekrefter at hun fratrer sin stilling etter at finansminister Siv Jensen tidligere i uka sa at hun ikke lenger hadde tillit til Meyer. Konflikten om den planlagte omorganiseringen i statistikkbyrået ligger bak.

14. november: Oslo tingrett tar opp saken som er anlagt mot staten av flere miljøvernorganisasjoner rundt tildelingen i den såkalte 23. konsesjonsrunden.

17. november: Tyrkia kaller hjem 40 soldater fra en NATO-øvelse i Stavanger etter at landets president og statens grunnlegger ble fremstilt som fiender. Norge og NATO har beklaget hendelsen overfor Tyrkia.

20. november: Gruppesøksmålet Forbrukerrådet har reist mot DNB på vegne av 180.000 fondskunder, starter i Oslo tingrett. Rådet mener kundene har betalt for mye i gebyrer til banken.

21. november: Den norske TV-serien «Mammon II» vinner Emmy-prisen for beste internasjonale dramaserie.

22. november: De fire partiene på borgerlig side er enige om statsbudsjettet for 2018. Partene flytter på rundt 5 milliarder kroner sammenlignet med regjeringens opprinnelige forslag.

23. november: Ekstremværet Ylva rammer Nordland og Troms med en vindstyrke på opptil 50 meter i sekundet. Tusenvis mister strømmen, og takene blåser av mange fjøs.

23. november: Julemelkekartongene fra Tine, hvor det på helmelken er tegnet en ulv som uler mot månen, skaper storm på sosiale medier. Tine velger å stå ved designet.

28. november: Politiet har avdekket 151 seksuelle overgrepssaker i Tysfjord-komplekset, hvorav 40 saker omhandler seksuell omgang med barn under 14 år. Det er tatt ut ti tiltaler i saken, men politiet tror det blir flere.

Desember:

1. desember: Regjeringen åpner for lisensfelling av totalt 42 ulver i vinter, begrunnet blant annet i den nye forskriften Stortinget i april påla klima- og miljøminister Vidar Helgesen å utarbeide.

7. desember: Ekstremværet Aina blåser inn over Rogaland og Hordaland. Det var også mye vind og vær i andre deler av landet.

8. desember: Frps stortingsgruppe innstiller Carl I. Hagen til Nobelkomiteen. Etter hastebehandling av hvem som kan velges, knuses drømmen til Frp-nestoren.

8. desember: Oslo katolske bispedømme dømmes i Oslo tingrett til en foretaksbot på 2 millioner kroner for medlemsrot med den såkalte telefonkatalogmetoden. Den daglige lederen frifinnes.

9. desember: Venstre beslutter å gå i regjeringsforhandlinger med Høyre og Fremskrittspartiet.

10. desember: Nobels fredspris tildeles Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN). Fakkeltoget til ære for fredsprisvinnerne ble også et demonstrasjonstog med krav om at Norge må støtte FN-forbudet mot atomvåpen.

13. desember: Dagens Næringsliv kommer med den første saken om varslene mot Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske.

19. desember. Norske Skog begjærer konkursbehandling i skifteretten. Driften av papirfabrikkene fortsetter imidlertid som normalt. Det blir klart at selskapets gjeld er på 9,2 milliarder kroner.

21. desember: Ap-leder Jonas Gahr Støre slår fast at Trond Giske har oppført seg «kritikkverdig». Giske beklager sin oppførsel på Dagsrevyen. To dager senere innkaller Støre Aps sentralstyre og landsstyre til ekstraordinære møter i januar for å behandle Giske-saken.

22. desember: Nordmenn setter ny rekord i bruk av betalingskort. Bitte lille julaften ble det handlet for mer enn 3,9 milliarder kroner.