Roald Sebergsen i A & R Eiendom på Skjervøy er mer enn glad for å se at Raschbygget i værret på Skjervøy endelig fremstår presentabelt igjen.

– Ja, det må jeg si. Det har vært en veldig lang prosess, men jeg syns det har blitt bra til slutt, sier Sebergsen.

Syv leiligheter

Eiendomsselskapet han er medeier i overtok Rasch-bygget i 1998. Allerede hadde det sett sine beste dager, for å si det forsiktig. I 2001 startet Sebergsen og A & R Eiendom planleggingen for det nye Raschbygget. 16 år etter det igjen er restaureringen ferdig.

Den gamle okergule bygningen har fått helt ny fasade og har også blitt ny innvendig med i alt syv leiligheter. Men selve bygningsformen, med tankvinkler, er stort sett beholdt. Og det er ikke tilfeldig.

– Planen var jo egentlig å rive alt og bygge to etasjer over i hele bygget. Men for å unngå konflikter, blant annet med kirka, så valgte vi å beholde den opprinnelige formen på bygget – med et lite tilbygg mot nord som eneste endring. Hadde vi bygd høyere, så hadde man mistet innsyn fra sjøen til kirka, og det var ikke ønskelig. Da vi valgte den løsningen var det go go fra «alle parter». Kulturvernavdelingen på fylket var i alle fall happy for at vi ikke endret på stilen, sier Sebergsen.

Tærer på

Han legger ikke skjul på at prosessen med å gjøre om landemerket i Skjervøy til et fungerende bygg igjen, har vært lang, med blant annet Fylkesmann, departement og Riksantikvaren.

– En slik prosess tærer på. Vi har måttet gå på akkord med det vi opprinnelig ønsket, men vi var etter hvert nødt til å få gjort noe med bygget.

I prosessen har man måtte skrinlegge planene om næringsarealer i bygget og gå for kun leilighetsutleie - noe som har utfordret lønnsomheten i prosjektet. At Rasch-bygget ikke akkurat ble en gullgruve for bedriften, klarer Sebergsen å leve med.

– Det er klart at det ble en dårlig løsning for oss økonomisk. Men vi måtte bare få det ferdig før vi gikk i grava hele gjengen, humrer Sebergsen og fortsetter:

– For Skjervøy ble det en god løsning. Nå har vi fått noe som hele Skjervøy er tilfreds med og det har blitt penere i sentrum.

– Hvis noen hadde sagt til deg i 2001 at dere ikke skulle bli ferdig med bygget før i 2017. Hva hadde du sagt da?

– Hehe. Da hadde vi i alle fall aldri startet opp.

SYV LEILIGHETER: Planene var egentlig næringsarealer i deler av bygget, men det valgte man etter hvert å gå bort fra. Dermed består Rasch-bygget nå av sju leligheter som A & R Eiendom leier ut. Foto: Torbjørn O. Karlsen
SETT VERRE DAGER: Rasch-bygget har ikke fremstått særlig fordelaktig de siste årene. Dette bildet er fra 2008. Foto: Kjetil Martesønn Skog Foto: Kjetil Nielsen Skog