Samuelsen er tidligere daglig leder for Nord-Troms plankontor.

– Jeg synes det er flott at plankontoret kan startes opp igjen, men jeg håper de bruker av erfaringene man gjorde i løpet av periodene sist og bygger videre på det, istedenfor å gjøre de samme feilene om igjen, sier Samuelsen.

LES SAKEN:

Kompetanse viktig

Høsten 2012 gikk Kvænangen, Kåfjord, Skjervøy, Storfjord og Nordreisa sammen om et prøveprosjektet med et felles plankontor. Kontoret hadde som formål å få kommunenes arealplaner ferdige. Mot slutten av 2015 ble kontoret nedlagt, etter at Kåfjord og Kvænangen trakk seg fra avtalen.

– Kåfjord trakk seg ut da de mente de fikk for lite ut av prosjektet, men det å lage en kommuneplan er utrolig omfattende, og Kåfjord hadde ingen arealdel fra tidligere. Nå det siste året er dette arbeidet ferdigstilt. Vi hadde laget et høringsutkast til Kåfjord da det ble bestemt å legge oss ned. Det er et svært komplisert arbeid som er veldig regelstyrt. Man må ha skikkelig kunnskap og dette kan ikke et enkelt menneske ha alene. Det er ikke for folk flest å forstå hvor mye arbeid som ligger bak slike planer. Også skal den i tillegg vurderes politisk hvert fjerde år.

Samuelsen understreker at kompetanse er særdeles viktig i arbeidet med arealplaner.

– Hva skal til for at det kan funke denne gangen?

– Det er veldig vanskelig å svare på hva som skal til. Kommuneplaner er knyttet til politikerne. I min evaluering fra siste styringsperiode var en av de kritiske faktorene at vi ikke hadde politisk forankring. De følte ikke eierskap til prosjektet. Einar (rådmann i Kåfjord. Red.) gikk inn for å videreføre plankontoret, men så valgte politikerne å si nei – blant annet ordføreren (Svein O. Leiros. Red) sa nei. Så det er artig å se at de vil ha plankontoret nå.

Samarbeid i regionen

Samuelsen tror noe av årsaken til nedleggelsen er at regionreformen var blitt tema, samt at kommunene var redde for å miste ansatte over til andre.

– Man samla nok kortene for å stå sterkere når regionprosessen ble kjørt i gang. Nå tror jeg det tenkes mange tanker for hvordan man kan jobbe og stå sterkt sammen, og ikke stikke kjeppene i hjulene på hverandre.

Må forankres bedre

Han mener også det er viktig at prosjektet er godt politisk forankret for at det skal fungere.

– Jeg mener det nå er viktig at plankontoret forankres bedre og helt nede på politisk nivå. Dette handler i høyeste grad om politikk. Forankring er et viktig punkt, men jeg håper også de vil se på hvordan man kan jobbe sammen rent praktisk. Et godt råd kunne vært å heller starte med et forprosjekt der man ansetter en koordinator og snakker sammen om hvordan hun i Kvænangen kan jobbe for Nordreisa, også videre. Og hvordan man kan dele ressursene og hjelpe hverandre med å lage planene. Ikke minst er det viktig å bruke folk til det de er flinkest med!

– Dette kan være en enklere måte å starte opp på, enn kjøre i gang med et kontor og finne veien derifra. Dette er refleksjoner som tidligere prosjektleder, legger han til.

– Alfa og omega

Samuelsen er glad for at plankontoret kan startes opp igjen.

– Planer er alfa og omega, bare spør Fylkesmannen. Den gamle lederen ønsker den nye lederen lykke til! avslutter Samuelsen.