De franske arrangørene anslo at rundt 2.000 mennesker lørdag 12. august var til stede da ”Dronningetappen” ble tråkket i gang på veien til Kvaløya.

– Vi fikk en fin mottakelse i Lyngen, forsikret Kristoff.

Han var ikledd trøya som bekreftet at han var fersk europamester. Rogalendingen tok en drøy måned senere sølvmedalje i landeveisrittet under Verdensmesterskapet i Bergen.

Værgudene var lenge på publikums side. Sol og fint vær ble dessverre erstattet av kraftig regn snaue tre kvarter etter starten av etappen. 181 unge syklister ble søkkvåte i miniracet. Deltakerne i Folkerittet, som samlet 67 deltakere, syklet på formiddagen i strålende solskinn.

TV 2 sin sykkelekspert Dag Otto Lauritzen var den mest populære gjesten fra sykkelsirkuset. Mange ville ha et bilde sammen med den tidligere proffrytteren. Arctic Race skapte stort engasjement etter at Thor Hushovd og co. 4. januar offentliggjorde fordelingen av de fire etappene.

I ukene før rittet brukte bygdefolk mange timer på å rydde og pynte i nærområdet. Kreativiteten var uvanlig stor. Inspirasjonen ble tydelig hentet fra TV 2-sendingene fra Tour de France.

KREATIV: Mange ryddet og pyntet i forkant sv sykkelrittet.

Lyngen har neppe tidligere vist seg fra en bedre side.

2017 ble et spesielt år i Lyngen. I første del av mars måned ble deler av ”Den 12. mann” filmet i kommunen. Også i dette tilfellet var det stor vilje til å bidra. Baalsrud-filmen hadde 15. desember forpremiere på Furustua. Bare verdenspremièren dagen før i Tromsø var tidligere ute. Mottakelsen både i Lyngen og resten av Norge er svært god. Publikum strømmer i tusentall til kinosalene.

Sluttstrek kan imidlertid ikke settes for de to store prosjektene. Ordfører Dan-Håvard Johnsen og to andre kommunestyremedlemmer fra Lyngen Tverrpolitiske liste ba i september Kontrollutvalget granske om det hadde vært noen kritikkverdige forhold.

– Bakgrunnen for å kontakte Kontrollutvalget er at det fremkommer en hel del feilaktig informasjon om begge prosjektene. Vi ønsker at Kontrollutvalget gransker om det har vært noen kritikkverdige forhold, skrev LTL-trioen.

Foranledningen til behandlingen i formannskapet var at varaordfører Line van Gemert (H) ba om at det ble satt av tid til å diskutere kommunens rutiner ved innkjøp til filminnspillingen og sykkelrittet. Hun hadde fått mange spørsmål fra innbyggerne uten å kunne svare.

Kontrollutvalget har bebudet at rapporten vil foreligge i løpet av februar måned.