Teknisk sjef Kjell Ove Lehne i Skjervøy kommune bekrefter at det går mot en ny runde i retten.

- Ja, det er vel avgjort at vi anker kjennelsen i tingretten, sier Lehne.

Lehne understreker at det er formannskapet som skal endelig avgjøre om det blir anke og at han dermed ikke kategorisk kan slå fast at saken blir anket.

Frps Vidar Langeland har da også slått fast at han ønsker en politisk behandling av anke-spørsmålet.

- Utydelig kjennelse

Kjell Ove Lehne mener kjennelsen som kom før jul, der Hofsøy fikk medhold i kravet om midlertidig forføyning i saken om brøyteanbudet på Skjervøy tettsted, er utydelig.

- Hva er det som er utydelig i kjennelsen?

Senere tidspunkt?

Hofsøy Mekaniske ble avvist fra den tredje anbudsrunden fordi kommunen mente at opsjonsavtalene med leverandørene av brøyteutstyr var datert for sent og at disse leverandørene (Gratangen Mekaniske Industri og Dagenborg) skulle levert seperate ESPD-skjemaer (egenmeldingsskjemaer).  I formannskapet 8. november redegjorde teknisk sjef Kjell Ove Lehne for avvisningen:

- Når det gjelder Hofsøy så er reglene slik at tilbyder skal disponere utstyret i tilbudsøyeblikket. Du skal kunne dokumentere det. Hofsøy mekaniske disponerte ikke det aktuelle utstyret, en diagonalplog, på det tidspunktet det var anbudsåpning den 15. oktober, slo Lehne fast.

Skjervøy park og anleggsservice fikk dermed anbudet for brøytingen på Skjervøy tettsted, men Hofsøy Mekaniske begjærte midlertidig forføyning fordi man mente at det var feil å avvise firmaet. Dermed ble det rettssak i Nord-Troms tingrett 13. og 14. desember.

I retten slo advokat Robert Myhre fast at det var grunnlag for å avvise Hofsøy Mekaniske:

- Når skal kvalifikasjonskrav være oppfylt? Skal de være oppfylt når det inngis tilbud eller er det greit at det er i orden på et senere tidspunkt?, sa advokaten i retten.

- Påfallende spesifikt

Retten viser til at kommunen har operert med spesifikke krav til hvilke brøyteutstyr som skal disponeres, men i kjennelsen mener man at den spesifiserte kravslisten favoriserte tidligere tilbydere:

"Retten finner at listen over påkrevet utstyr i konkurransegrunnlagets punkt 3.5 stiller krav til helt spesifikt utstyr, slik som isskjær og to ulike typer snøskuffer, både en klappvingeskuffe og en snøskuffe på ca 5 kvm. At snøskuffen skal være ca 5 kvm, og hverken større eller mindre fremstår nærmest som påfallende spesifikt. Alternativt utstyr som kan utføre samme oppgaver kan dermed ikke brukes, for eksempel veihøvel, eller større eller mindre snøskuffer. Det er ikke dokumentert for retten hvordan kommunen kom frem til listen, eller hvem i kommunen som har kompetanse til å spesifiser en liste over utstyr som er nødvendig, og uten fullgode alternativer. Det fremstår imidlertid som

sannsynlig at utstyrslisten er basert på det utstyret som historisk har vært benyttet, og dette er støttet av Hofsøy i hans partsforklaring. Slike krav kan vri konkurransen i favør av den eksisterende kontraktsinnehaver, og dermed kunne forhindre at nye aktører kommer til", heter det i kjennelsen.

Retten sier videre i kjennelsen at man ikke kan se at kvalifikasjonskravene står i forhold til leveransen:

"Retten finner på denne bakgrunn at kvalifikasjonskravene knyttet til «diagonalplog, isskjær, klappvingeskuffe og ca. 5 kbm. snøskuffe» ikke står i forhold til leveransen, og at kravet om at rådighet over dette skulle dokumenteres før tilbudstidspunktet, slik kommunen har forstått og praktisert kravet, ikke står i forhold til anskaffelsens karakter, omfang, betydning og planlagte bruk. Det var dermed ikke anledning til å sette disse kravene".

Og videre:

Etter dette forelå det ingen rett eller plikt for kommunen til å avvise tilbudet til Hofsøy Mekaniske, siden kommunens prinsipale og subsidiære anførsler om avvisning knytter seg til oppfyllelse av uforholdsmessige kvalifikasjonskrav."

Ikke "forfær"

- Jeg er ikke "forfær". Kommunen har gjort mye rart i denne saken og det fortsetter dem med, sier Hofsøy når han får høre om anken.

- Hva gjør du nå?

- Vi må bare ta det som det kommer. Det er lite annet vi kan gjøre. Men jeg skjønner egentlig ikke hvorfor anken kommer. Jeg syns kjennelsen var klar og jeg mener all sunn fornuft tilsier at jeg skal få kontrakten, sier Hofsøy, og tilføyer:

NY RUNDE: Nils Arne Hofsøy og advokat Marianne Abeler. Foto: Torbjørn O. Karlsen