Fra i år er Frøy «innrangert». Det betyr at Forsvaret for første gang kan komme til å ta i bruk Kommandoplass frøy til operative formål. Dette opplyser Forsvarets forum.

I 2014 startet Forsvaret en revisjon av sine operative planer. Og fram til disse planene avklarer behovet i Nord-Troms, vil Frøy-anlegget stå der, med tilsyn.

– Vi er litt usikre på framtida til Frøy. Blir anlegget tatt i bruk igjen, må det gis konkrete oppdrag til en avdeling. Jeg tror det er langt dit, sier oberstløytnant Pål R. Westrum, senior stabsoffiser ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Oberstløytnant Frank Sølvsberg i Forsvarsdepartementet sier til Framtid i Nord at det i løpet av året vil bli mer avklart hva som skal skje med anlegget i Storfjord.

– Vi vil vite mer i løpet av 2018, sier han.

Heimevernet vil muligens få disponere deler av anlegget.

Ingen kontakt

Nord-Troms museum har de siste årene leid Kommandoplass Frøy fra Forsvaret for å drive formidling, men nå er det altså stopp.

– Vi har fått beskjed fra Troms fylkeskommune at det er stopp på formidling fra anlegget, sier daglig leder for Nord-Troms museum Nina Einevoll Strøm.

DAGLIG LEDER: For Nord-Troms Museum, Nina Einevoll Strøm, sier det er var overraskende da de fikk beskjed om å stanse formidlingen i anlegget. Arkivfoto

Hun forklarer at de så langt ikke har hatt noen kontakt med Forsvaret.

– Vi venter på å få litt mer begrunnelse fra Forsvaret. I løpet av de nærmeste dagene vil vi ta kontakt med dem, sier Einevoll Strøm.

Fortsetter formidlingen

Riksantikvaren har jobbet med å verne anlegget, dette arbeidet er nå satt på vent.

Nord-Troms museum har en halv prosjektstilling knyttet til Kommandoplass Frøy. Strøm forteller at denne stillingen vil bli videreført selv om de ikke får benytte seg av anlegget.

– Vi vil drive formidling om den kalde krigen med en annen form. For eksempel ved å reise rundt til skoler, sier Strøm.

Einevoll Strøm forteller at museet har gjort et større arbeid med utstilling de ønsket å utvikle til et av rommene i anlegget, men som nå må gjøres til en vandreutstilling.

Hun sier det er viktig å drive med formidling om den kalde krigen i Nord-Troms.

– Dette er et viktig området. Det kan trekkes linjer her fra 2. verdenskrig og til den kalde krigen.

Sto uberørt

Anlegget ble opprettet under den kalde krigen i forbindelse med forsvarslinje Frøy, som består av en rekke større og mindre stillinger. Kommandoplass Frøy er det største anlegget langs Frøy-linja. Den ble påbegynt på 1970-tallet og sto ferdig på midten av 90-tallet.

GOD PLASS UNDER JORDA: Kommandoplass Frøy var ment å skulle romme rundt 300 mennesker. Foto: Thomas Wahlgren

Det skjulte bunkersanlegget ble forlatt av Forsvaret da det sto ferdig. Etter det sto anlegget uberørt i 20 år før det nå har blitt museumsanlegg. Da anlegget var ferdigstilt var det ment å skulle romme rundt 300 personer under jorda. Få innbyggere i Storfjord var klar over hva som egentlig ble etablert i området. Anlegget ligger omtrent én kilometer fra avkjøringen inn mot Signaldalen på Hatteng.

– Overraskende

Forsvaret forlot anlegget kort tid etter at det stor ferdig. Forsvaret har altså aldri benyttet seg av Kommandoplass Frøy. Anlegget sto lenge ubenyttet før Nord-Troms Museum fikk formidlingsansvaret. Museet hadde en vintervisning ved anlegget like før jul. Få dager etter det kom beskjeden at det nå var stopp.

– Det var veldig overraskende da vi fikk beskjeden, men det var ikke vanskelig å se for seg at det kunne skje slik den politiske situasjonen er i dag.