Besøket skjedde i forbindelse med at barnehagene og skolene i kommunen skal delta i satsingen «Inkluderende barnehage- og skolemiljø». Lenning hadde totalt tre foredrag om mobbing for ansatte, foreldre og politikere i Olderdalen og Manndalen.

I foredraget torsdag ettermiddag i Olderdalen åpnet Lenning med å fortelle om hvilke oppgaver mobbeombudet har.

– Mobbeombudet er et folkehelseprosjekt og jeg er den femte som har fått en slik jobb. Til høsten skal også barnehagene sannsynligvis inn i prosjektet. Det viktigste med min jobb er å sikre at barn og elever har et trygt skolemiljø. Ombud er en person skal ivareta et enkeltmenneskes møte med et system, og de som opplever problemene skal være i fokus – altså elever, men også foreldre, sier Lenning.

Hittil har han fått 60 til 70 henvendelser fra mennesker i Troms fylke, og i gjennomsnitt får han to til tre henvendelser hver dag.

– Jeg skal være enkel å få tak i, og de som kontakter meg får vanligvis tilbakemelding i løpet av noen timer. Man trenger ikke gå via skolen eller noen andre, man kan ta direkte kontakt med meg. Jeg skal være en uavhengig ressursperson. Jeg har taushetsplikt og skal ikke snakke med andre om saken uten samtykke.

Han forteller at en bør melde til skolen først dersom du eller barnet har en bekymring, men at en kan kontakte mobbeombudet hvis en synes det er vanskelig å ta kontakt med skolen.

SOSIALE MEDIER: – Det første budet i sosiale medier er å sørge for at barna er informert om hvilke lover og regler som gjelder, sier Lenning om bildedeling ol..

Nulltoleranse

Lenning minnet alle om hva formålet med skolen egentlig er.

– Vi snakker ofte i skolen om læreplanen. Hva de skal kunne. Men formålet med skolen er å ruste barn og unge til å mestre livet! Det er grunnprinsippet.

– Skolen skal ha nulltoleranse (mot mobbing. Red.), men jeg tror det er viktig å tenke på hva dette egentlig betyr. En lov sier at alle ansatte i skoler skal følge med på at ditt barn har det bra. Alle skal følge med! Det er den subjektive opplevelsen som ligger til grunn. Hvis en elev mener at han/hun ikke har det bra på skolen, så skal skolen gjøre grep og finne ut av problemet.

Problemstillinger i forhold til blant annet bursdagsfeiringer for barnehagebarn og skolebarn, sosiale medier og hjemmefester ble tatt opp.

ENGASJERTE: Tor Mikalsen (Mdg) og Reidar Breivik mener foreldre har et stort ansvar som rollemodeller. - Det er jo de voksne barna lærer av, sier Mikalsen.

Foreldrene må med

På foredraget for ansatte og politikere var det fullsatt sal i Olderdalen, men på foredraget for foreldre møtte kun rundt 15 personer. I Manndalen møtte derimot nesten 70 personer på foreldreforedraget.

Lenning sier han opplevde gode refleksjoner og engasjement i begge foreldremøtene. Han har inntrykk av at kommunen tar tak i mobbeproblematikken nå, men minner om at foreldrene også må være med på laget.

– Jeg oppfatter at Kåfjord gjør noe med dette nå, men den andre sida er å få med foreldre og elever. Det er et kollektivt ansvar og alle må involverers! sier Lenning til Framtid i Nord.

– Det er kjempeviktig at foreldre stiller opp og synliggjør at de er med på dette.

Ordføreren: Skuffet over de folkevalgte

Ordfører Svein O. Leiros (Sp) mener mobbeombudet er en kjemperessurs for Kåfjord.

– Jeg synes det er utrolig bra å få en slik ressurs i Troms fylke, og jeg er glad vi benyttet oss av denne anledninga. Mobbeombudet er en kjemperessurs for Kåfjord for et bedre psykososialt skolemiljø. Lenning har en kjempekompetanse og kan veilede foreldre, ansatte, samt være en pådriver og uhilda person i jobben som gjøres.

Han er opptatt av at alle må jobbe sammen for å komme nå målet om nulltoleranse.

– Kommunestyret har et ansvar som skoleeier for hva vi skal gjøre for å komme ned på nulltoleransen. Jeg hadde ventet meg bedre oppmøte av lokalpolitikere. Det kan være mange årsaker til at man ikke møter, men de var spesielt invitert. Jeg synes det er skuffende at man ikke møter opp, men samtidig var det ikke møteplikt og det er opptil hver enkelt.