ITROMSØ: – Jeg har aldri vært i en slik situasjon, men jeg husker at det smalt med en gang, sier mannen som er tiltalt for uaktsom drap i Nord-Troms tingrett.

Det var 6. mars i fjor at mannen i 30-årene, som jobber som lege i en kommune i Troms, kom kjørende på E8 i retning mot Tromsø. Ved Leirbakken i Ramfjord kom mannen over i motgående kjørefelt - og frontkolliderte med en møtende personbil.

I den bilen satt ekteparet Lars Johan (83) og Paula Henriette (80) Lingrasmo.

Lars Johan ble erklært død på stedet som følge av skadene han fikk av det kraftige sammenstøtet.

Paula Henriette ble skadet i kollisjonen, men overlevde.

Satt fastklemt

Fra tiltalebenken i rettssal 8 forklarer legen seg om marsdagen i fjor. Like før klokken 13 denne mandagsformiddagen fikk nødetatene melding om ulykken ved Leirbakken. Da de kom frem til ulykkesstedet satt den nå tiltalte legen fastklemt i bilen. Han var alvorlig skadet, og ble fraktet til UNN etter at han var hjulpet løs fra bilen.

– Jeg husker selve smellet, det var fryktelig. Og så ble det svart. Jeg husker at jeg satt fastklemt og hadde smerter. Det røyk fra dashbordet i bilen og det kom en sterk sviende lukt fra røyken, sier legen og forteller videre at han måtte hjelpes ut av bilen.

– Jeg kunne ikke røre høyre ben og høyre arm, sier han.

Legen var på vei til jobb på UNN da ulykken skjedde.

Som iTromsø har omtalt tidligere, erkjenner ikke mannen straffskyld.

Mener han ikke kunne ha forhindret ulykken

På spørsmål fra dommer Bjørn André Holmen sier legen at han kjenner strekningen godt, og at han var uthvilt da han begynte å kjøre mot Tromsø denne morgenen.

– Jeg hadde god tid, det var fint vær og underlaget var delvis bart, delvis isete og noe løssnø. Det var god sikt og sola skinte, sier mannen og forteller videre at han kort tid før kollisjonen ble blendet.

– Når jeg kommer mot toppen av bakken så opplever jeg en veldig sterk blending, jeg retter meg opp for å komme unna sollyset og tar opp hånden for å skjerme for sola. Så fort jeg fikk synet tilbake så jeg den imøtekommende bilen. Jeg fikk sjokk, men så kom smellet med en gang.

Dommeren spør deretter om han har tenkt på om han kunne gjort noe annerledes.

– Jeg har tenkt mye på det, men jeg finner ikke noe jeg kunne gjort for å forhindre det.

I RETTEN: Aktor Henriette Birkelund fører saken mot legen som er tiltalt for uaktsomt drap etter dødsulykken på E8.

Mannens forsvarer, Marianne Bech, spør om hvordan det er å være tiltalt for uaktsomt drap.

– Jeg synes det er veldig belastende å bli satt i sammenheng med uaktsomt drap. Jeg har aldri sett for meg at jeg ville være i en slik situasjon. Jeg skulle gjerne ha gjort noe annerledes hvis jeg kunne, men jeg ser ikke hva det skulle ha vært.