Regjeringen vil foreta en styrt avvikling av pelsdyrnæringen i Norge innen 2025.

Levin Mikkelsen (64) og hans revefarm i Kåfjorddalen er blant de rundt 200 pelsdyrgårdene i landet som kan bli berørt.

– Jeg er jo snart pensjonist, men uansett er det veldig trasdig at det man har bygd opp og brukt mye ressurser på, mest sannsynlig må fjernes. Det er nesten underlig at man innfører et næringsforbud i Norge. Det er veldig alvorlig, sier han til Framtid i Nord.

– Forkastelig

På gården i Kåfjorddalen har han per dags dato rundt 400 sølvrever. Gjennom 37 år har han bygd opp arbeidsplassen for han selv og en annen heltidsansatt.

– Jeg vet så inderlig godt at dyrene har det bra. De er tillitsfulle og rolige dyr – ikke aggresive og nervøse som da jeg først startet i næringen på 80-tallet. Det har skjedd store fremskritt i avlingen siden den gang, forteller han.

Mikkelsen kaller regjeringens bestemmelse forkastelig, og mener næringen har blitt urettferdig behandlet over flere år.

– Dette er jo ikke noe nytt. Vi får det gang på gang i ansiktet at vi ikke er en brukbar næring. Det tærer på og man mister motet. Mange har de siste ti årene blitt psyket ut grunn av dette. Og det er jo naturlig at man ikke klarer å bli stemplet som dyremishandlere over lengre tid, sier han.

Får mat og stell

Selv er han sikker på at dyrene har det bra.

– Når de skal ha valper har de et areal på 2,4 kvm som er flere ganger dyrets størrelse. De får det de skal ha av mat, vann og stell og nå i høst begynte vi dessuten å gi de bein de kan gnage på. De stortrives med det, sier han.

Han legger til at veterinærer og Mattilsynet går god for stellet de får.

– De siste ti årene har jeg ikke hatt syke dyr. De får ingen medisiner, sier han.

Savner begrunnelse

Ifølge NRK er det akkurat ett år siden Høyre og Fremskrittspartiet sikra flertall i Stortinget for en bærekraftig utvikling av næringen. Nå har samme partier gått inn for å fjerne den. En kompensasjonsordning for oppdretterne skal utredes og klargjøres i løpet av 2018.

Mikkelsen har ikke sett noen ordentlig begrunnelse på hvorfor næringen nå er bestemt avvikles.

– Hvis regjeringen legger aktivisters argumentasjoner til grunn, er det svært beklagelig. Mange rapporter viser at det drives seriøst og med god dyrevelferd. Da er det mange andre næringer som heller kan gå under lupen, sier han.

Han er ikke sikker på at slaget er tapt, men dersom den er det, ønsker han en avvikling under ryddige forhold som går kjapt.

– Vi har hatt dette over oss altfor lenge, avslutter han.

– Dyr trenger mer

Leder for NOAH - for dyrs rettigheter Siri Martinsen er glad for at pelsdyrnæringen avvikles. Organisasjonen har siden oppstarten i 1989 kjempet mot denne type oppdrett i Norge.

Det forteller leder Siri Martinsen til lokalavisa.

– Det er fordi det dreier seg om dyr som lever hele livet i trange bur, og som dør for et luksusprodukt. Det er unødig lidelse på tvers av dyrevelferdsloven. I begynnelsen var ikke fokuset på dyrs behov stort, nå vet vi mer. De siste ti årene har vi fått mer kunnskap  på at dyrene trenger mer. De får ikke utløp for sine naturlige behov i bur, forteller hun.

Ifølge henne er Veterinærforeningen, Veterinærinstituttet og Rådet for dyreetikk enige i at næringen ikke holder mål.

– Men også Mattilsynet har vært tydelig på at de stiller seg tvilende til at man noensinne kan drive pelsoppdrett som imøteser dyrenes behov.

UNØDIG: Leder i NOAH Siri Martinsen mener oppdrett for pels er unødig. Foto: Bente Isefjær