Det melder Fylkesmannen i Troms.

Områder langs Skibotnelva og Signaldalselva ble behandlet med rotenon i fjor. Også i 2016 og 2015 ble vassdrag i Skibotnregionen rotenonbehandlet for å bli kvitt parasitten Gyrodactylus salaris. Fylkesmannen melder nå at parasitten sannsynligvis er utryddet i Skibotnregionen etter de kjemiske behandlingene.

Områdene som var omfattet av rotenonbehandlingen i 2016 er Skibotnelva, Kitdalselva, Signaldalselva, Balsfjordelva, Elvevollselva, Steinsdalselva og Lyngsdalselva. I tillegg ble sidebekker av disse elvene behandlet.

Fem år før en vet sikkert

Man kan ikke vite med sikkerhet om lakseparasitten er utryddet i disse vassdragene før om tre til fem år. Det er satt i gang et friskmeldingsprogram som skal dokumentere om den er utryddet eller ikke. Da vil lakseunger undersøkes to ganger i året i en periode på fem år, og hvis parasitten ikke påvises, kan vassdragene friskmeldes.

– Omfattende kartlegging

Rotenonbehandlinga skal ha gått som planlagt under gunstige vær- og vannføringsforhold. Veterinærinstituttet mener det er stor sannsynlighet for at arbeidet har vært vellykket.

– Gjennomføring av behandlingen har vært basert på omfattende og systematisk kartlegging av alle vannforekomster som har kunne huse vertsfisk for parasitten. I tillegg går det fram av rapporten at forbedringer i behandlingsmetoder, strategier samt gjentatt fullskala kjemisk behandling to påfølgende år som vesentlig faktorer for å lykkes, skriver Fylkesmannen i Troms på sine nettsider.

Fylkesmannen i Troms har vært tiltakshaver, Miljødirektoratet har vært oppdragsgiver og Veterinærinstituttet har hatt ansvaret for planlegging, gjennomføring og rapportering av tiltakene. Prosjektet er finansiert etter bevilgninger fra Statsbudsjettet.