I en pressemelding skriver Sparebanken Nord-Norge at nedgangen i antall uttak i minibank var på 15 prosent fra 2016 til 2017. Banken oppgir Vipps-appen, som 2,7 millioner nordmenn har lastet ned, som en av mange årsaker til at kontantbehovet er stadig synkende.

– Vi ser at behovet for kontanter ikke er like stort som før. Folk bruker minibankene mye sjeldnere, sier Stein Vidar Loftås, kommunikasjonssjef i SpareBanken Nord-Norge.

Betaler selv

Blant de unge er det bankkort og betalingskort som gjelder.

– Vi ser at unge lærer seg å bruke betalingskort mye tidligere enn før. Mange 10-åringer betaler selv med kort i butikker, sier Loftås i pressemeldingen.

Også antallet minibanker på landsbasis minker – fra 1.950 i 2015 til 1.679 i 2016. SNN har i dag 76 minibanker, et tall som ifølge banken har vært stabilt de siste årene. Og det kan se ut til at det forblir stabilt framover også.

Beholder alle

- Ja, vi har ingen planer om å fjerne noen minibanker. Så dette er på ingen måte et varsel om at vi skal redusere antallet, sier Loftås til Framtid i Nord.

Det betyr at bankens minibanker på Lyngseidet, Skjervøy, Burfjord, Storslett og i Skibotn lever trygt for nå i alle fall.