Allerede denne uka har Halti startet feiringa av Samefolkets dag. Hovedfeiringa blir førstkommende lørdag på Halti, men det blir også litt ekstra feiring med blant annet middag og teater på Samefolkets dag 6. februar.

– Vi skal ha samisk uke på Halti og med skolene. Til helga blir det samisk lørdag på biblioteket med fokus på samiske bøker og eventyr, og den samiske delen av fornorskninga. Museet vil være åpent og der skal det være omvisning, sier Rita Mienna, prosjektkoordinator for samisk uke på Halti.

Mienna opplyser at Ardis Ronte Eriksen i Sametinget skal fortelle om samiske stedsnavn.

– Da kan publikum få vite hva Rovdas betyr! I tillegg vil rådmannen fortelle om status på trespråklig skilting i kommunen og når vi kan forvente å få skiltene opp. Ordføreren skal holde tale og det blir allsang.

4. klasse på Moan skole har arbeidet lenge med en utstilling som skal stå på Halti hele uka.

– De har jobbet i to uker med blant annet duodji, og på Samefolkets dag vil de selv vise fram utstillinga til publikum, sier Ellen Øvergård, samisklærer på Moan skole.

Elevene har også laget en «joikedusj».

Stolt over det samiske

Nesten alle elevene på mellomtrinnene og ungdomsskoleelevene i Nordreisa skal besøke Halti denne uka. 6. Februar får de besøk av elever fra Nord-Troms videregående skole.

– Vi vil snakke om fornorskningsprosessen, men også om stoltheten som nå vokser fram ved å være samisk, sier Ann- Charlott Sommer-Ekerlund, formidler i Nord-Troms museum.

På Nord-Troms videregående skole skal alle elevene bruke starten av neste uke på å lære mer om samisk språk og kultur.

– Vi starter mandag i alle fag med fokus på samisk kultur og språk. Samiskelevene skal ha undervisning i bidos, og det blir flere forskjellige stasjoner på skolen der alle kan delta; joikeverksted, duodji, fotoverksted, matkurs, samiske klær, stedsnavn og mer. Alle i Nordreisa er velkommen for å se hva vi gjør. Vi skal vise film og besøke Nord-Troms museum, sier Berit Karen Hætta, seksjonsleder for samisk og samisklærer på Nord-Troms videregående skole.

– Feiringa starter med flaggheising tirsdagsmorgen sammen med hele skolen. Senere på dagen blir det en felles markering i gymsalen, legger hun til.

Programmet på Nord-Troms Vgs er ikke helt ferdig enda, men Hætta håper det blir joik på fellessamlinga. Men om det blir samiskelevene som stiller opp med joik, er hun ikke sikker på.

– Lærere eller elever skal joike, smiler hun.

Moan skole vil også ha forskjellige stasjoner med blant annet lassokasting og eventyrstund.

Storslett skole skal se film og arbeide med spørsmål til filmen, jobbe med samiske temaer og spise bidos.

– Samiskelevene er med og lager bidos til alle elevene på skolen, forteller samisklærer Marit Inga Bæhr.

Imponert

Mienna er imponert over engasjementet rundt samefolkets dag.

– Jeg har ikke opplevd så mye aktivitet rundt det samiske tidligere, så det er veldig godt å se at det er det nå, sier hun.

Damene mener det er mer akseptert å være same i dag, og at stoltheta rundt det samiske er blitt større. Lærer Ellen Øvergård synes det er godt å se at elevene viser fram kofta.

– Elevene tar kofta på seg på skolen og er veldig stolte over å ha kofte, sier hun.

Mienna håper mange vil feire samefolkets dag denne uka og 6. februar.

– Vi håper det kommer masse folk alle dagene! Ta på kofta hvis du har og feir sammen med oss, oppfordrer Mienna.