Eva Torill Skogstad oppdaget ved en tilfeldighet forrige lørdag at kommunelege Arthur Kjelstrup-Olsen fylte 70 år 30. januar. Skogstad tenkte det var synd at hun ikke hadde tenkt på det tidligere, for da kunne hun bedt moren sin om å strikke et par lester til legen, men nå var jo det for seint.

Så da bestemte hun seg for å samle sammen noen nære venner og kjøpe noe fint fra husfliden i Kåfjord. Men det ble ikke helt som Skogstad hadde planlagt.

– Jeg sendte forespørsel om å spleise på en gave fra husfliden til ti venner på Facebook, men der mente noen at jeg måtte starte en gruppe slik at flere kunne være med. Plutselig var det 200 medlemmer i gruppa, og litt etterpå var det 400 medlemmer! Og pengene bare strømmet inn, forteller Skogstad til Framtid i Nord.

Du kan lese intervjuet med Arthur Kjelstrup-Olsen nederst i saken.

– En fantastisk flott kommunelege

På omtrent ett døgn hadde folk i Kåfjord overført over 20.000 kroner til bursdagsgaven. Skogstad understreker at det ikke var noen innsamlingsaksjon, men derimot et spleiselag for en 70-årsgave. Hun er overrasket over responsen.

– Det hele handler jo om at vi har en fantastisk flott kommunelege i Kåfjord! Han kom hit på starten av 80-tallet. Han er unik og har betydd så mye for så mange – det tør jeg å påstå etter å ha opplevd engasjementet som oppsto i løpet av ett døgn! Vippsen min eksploderte – det bare tikket inn! sier hun og legger til:

– Det var ikke dette jeg hadde tenkt på forhånd.

Skogstad sier Kjelstrup-Olsen har betydd mye for henne som lege, men åpenbart også mye for veldig mange andre i kommunen.

– Vi er også heldige som får ha han som et medmenneske og Kåfjord-borger, og at han valgte å bli her da legemangelen var stor på begynnelsen av 80-tallet. Han har bedret folkehelsa til mange og er en stor trygghet for mange av oss. Pasientene hans er heldige som har fått ha den samme legen gjennom flere tiår.

Fikk inn 23.200 kroner

Årsaken til at Skogstad ville gi Olsen et par lester, er fordi han skal være glad i å tilbringe tid ute i naturen.

– Men jeg hørte nå at det er mange damer som har strikka lester til han, flirer hun.

– Siden engasjementet ble så stort, så har det hele endt med at det kom inn 23.200 kroner. Derfor har vi kjøpt en reisebag fordi vi ønsker å sende han på ferie og et reisegavekort på 20.000 kroner. Ellers har vi kjøpt en dagssekk siden han er glad i å gå på tur, et par Kåfjordvotter siden han bor i Kåfjord og selvfølgelig et par lester, for det var jo dét det hele starta med. I tillegg fikk han noen andre småting.

Gaven ble overrakt på legekontoret tirsdag i matpausen.

- Han ble både glad, overveldet og overrasket, og det virket som om at han satte stor pris på at det er så mange mennesker som setter pris på han, avslutter Skogstad.

Kjelstrup-Olsen: – Nesten helt svimeslått!

Kommunelegen er overveldet over gavene han fikk fra flere av innbyggerne i Kåfjord tirsdag formiddag.

– Jeg er veldig takknemlig og nesten svimeslått! Jeg hadde aldri ventet noe slikt, og må bare si tusen hjertelig takk! Dette varmet godt og ga meg enda mer arbeidslyst, sier legen til Framtid i Nord.

Kjelstrup-Olsen er takknemlig for jobben han har som kommunelege.

– Dette er helt overveldende. Jeg hadde aldri forestilt meg en slik bølge av takknemlighet! Jobben min har gitt meg mye glede, livslyst og mening med livet. Jeg ønsker å takke Kåfjord for at jeg har hatt en så fin jobb i mange år, og jeg vil også takke kåfjordingene.

Men hvor han skal reise, har han ikke bestemt seg for enda.

– Dette kom så brått at jeg må nesten tenke meg om. Det er jo så mange reisemål.

Til tross for at han fyller 70 år, har han ikke noen planer om å pensjonere seg enda.

– Jeg har lyst å jobbe så lenge jeg kan, så får vi ta det etter hvert. Jeg føler meg enda ung og sprek. Jeg tror det er turene på fjellet som holder meg sprek.

Har ikke angret

Kjelstrup-Olsen flyttet til Kåfjord i 1981 etter å ha hatt turnusperioden sin i Nordreisa kommune. Han er født i Bergen, men oppvokst i Svolvær.

– De første kullene ved legestudiet på UiT var ferdige et par år før, så det var mer legemangel da enn det er i dag. Mange ønsket å bo mer sentralt, men Kåfjord er ikke så langt fra Tromsø og heller ikke fra Nordreisa med handelssenter. Kåfjord har flott natur, hyggelige folk og jeg har fått gode venner her. Jeg stortrives, sier han.

Han bestemte seg for å flytte til Kåfjord på grunn av naturen og Lyngsalpene.

– Jeg ble noen år her, fikk mange venner og naturen viste seg å være like fin som jeg hadde hørt, så da var det gjort. Jeg har aldri hatt lyst til å flytte herfra, sier kommunelegen.