Det melder Mattilsynet i en pressemelding.

– Vi håper inspeksjonen resulterer i oppheving av utestengelsen av hel sløyd laks med gjeller fra Troms, Nordland og Sør-Trøndelag, sier Malin Florvåg, seksjonssjef i Mattilsynet, i pressemeldingen.

I 2015 fant kinesiske matmyndigheter ILA-virus på laks fra de tre fylkene, noe som resulterte i at Kina stoppet importen derfra. Utestengelsen kan først oppheves etter inspeksjoner i Norge, og Mattilsynet inviterte derfor kineserne hit i januar.

- Vi er veldig fornøyd med at de kommer. Vi håper inspeksjonene resulterer i at alle anlegg uten ILA og PD kan eksportere fisk til Kina, sier Florvåg.

Norsk-kinesisk enighet

Kina og Norge ble i fjor enige om at det ikke kan eksporteres laks fra oppdrettsanlegg hvor det er mistanke eller påvist ILA eller PD. Dette kravet gjelder på oppdrettsanleggsnivå og ikke på sone- eller fylkesnivå, opplyser Mattilsynet.

- Det er helt avgjørende at alle eksportører følger kravet. Ellers setter de handelen med Kina i fare, sier Florvåg.

Vil lære mer

I tillegg til inspeksjonene ønsker de kinesiske inspektørene å lære mer om norsk oppdrett og hvordan Mattilsynet fører tilsyn.

- Kina er også store på fiskeoppdrett, men deres oppdrett er veldig forskjellig fra vår. Besøket gir oss mulighet til å vise hvordan vi løser det, avslutter Florvåg.