De siste ukene har det vært kaldt i Nord-Norge. Skikkelig kaldt – på sine steder ned mot minus 30-gradersstreken.

Her i Tromsø har det heldigvis ikke vært like beinkaldt, men det har vært frostrøyk nok.

For min del er det ikke feinschmecker-mat som lokker når kuldegradene er tosifrede – da er det «comfort-food» for alle pengene. Gjerne sammen med en god kopp kakao eller te.

Fransk kosemat

Denne uken blir det fransk kosemat – de klassiske varme ostesmørbrødene croques monsieur og croques madame.

Croques madame et monsieur

Fire skiver godt landbrød

3 ts. Dijonsennep

4-6 skiver god skinke

300 g revet gruyereost

25 g revet parmesan

3 dl melk

20 g smør

3 ss hvetemel

Salt, pepper og muskat

Start med å grille brødskivene godt.

De skal være sprø helt gjennom. Du kan om du vil riste dem i brødristeren, men jeg foretrekker grillen.

Smelt smør i en gryte og rør inn mel. Fres et par minutter uten at blandingen blir brunet.

Rør inn melk litt etter litt slik at du får en skikkelig tjukk hvit bechamelsaus. Den skal så vidt være rennende.

Ta av plata og rør inn halvparten av gruyereosten og all parmesan.

Krydre med salt (vær forsiktig, osten er salt), pepper og revet muskat.

Smør sennep på brødskivene, legg skinke på to av skivene og strø resten av gruvereosten på skinken.

Legg de gjenværende brødskivene oppå og press godt sammen.

Legg blingsene i en ildfast form og øs bechamelsausen over.

Stek i ovnen på 230 grader helt til osten mellom brødskivene er smeltet og bechamelen på toppen har blitt gylden og fin.

For å få "croques madame" steker du to egg som du topper brødskivene med.

Varm luksussjokolade

4ts. Kakaopulver av god sort

6 ts. Farin

1 ts. vaniljesukker

2 ss. Kremfløte

6 dl melk

2 ruter 70-prosentsjokolade

(Baileys-likør)

Rør sammen kakaopulver, sukker, vaniljesukker og fløte i to store kopper. Det skal bli en «sjokoladekrem».

Hell på kokende helmelk og rør godt rundt.

Server med en rute luksussjokolade og ev. en dæsj Baileys i koppen.

Vel bekomme!

Christer Pedersen