Det skriver kommunestyrerepresentant for Nordreisa SV, Siv Elin Hansen i en pressemelding til Framtid i Nord.

Da Hansen opptrådte som vara på et næringsutvalgsmøte før jul oppdaget hun at det lå mer enn 600.000 kroner på kommunens fiskerifond. Dette fondet hadde hun tidligere fått opplyst om var tomt.

– Til tross for at der er penger i kommunen til å satse på denne næringa er det lite aktivitet og fokus fra næringsutvalget på mulighetene som ligger på hvitfisknæringa i Nordreisa. Jeg føler vel ofte at oppdrettsnæringa får mye fokus og innimellom på bekostning av kystfiske – som jo har vært en av de viktigste næringene i nord i generasjoner, sier hun.

Må se på kriteriene

Hansen mener kommunen bør bidra aktivt til arbeidet med å øke rekrutteringa til yrket. Derfor har hun nå anmodet næringsutvalget om en revidering av tildelingskriteriene fra fondet.

Nordreisa SV ønsker at det legges opp til en prosess hvor næringa selv kan være med å bidra.

– Næringa har utviklet seg mye de siste årene, både teknologisk og inntjeningsmessig. Samtidig er kostnadene for å etablere seg blitt høyere. Kvoter er omsettelige og det er et stort kapitalbehov for å kunne komme inn å etablere seg. Disse tingene tilsier at vi må se på tildelingskriteriene til fondet, for å sikre oss at de ivaretar de behovene som er i næringa.

– Helt avgjørende

For sjarkfisker Tom Vegar Kiil, har støtten fra fiskerifondet i hans etableringsfase vært avgjørende for at han i dag fremdeles er fisker. I 2003 og 2004 fikk han seg en knekk – som kommunen hjalp han opp igjen fra med et lån på omkring 120.000 kroner. Den gang var det en nødvendig ombygging som ble for kostbar for han alene å håndtere.

– Konsekvensen av lånet var jo at jeg fortsatte, jeg peisa på. Og nå eier jeg Norges største 35 foting, «Helena», som jeg har bygget selv, sier han stolt.

Han forteller at han i 2013 søkte fiskerifondet i Nordreisa kommune, da til bygging av hans nåværende båt. Beskjeden han fikk da var at fondet var avviklet. Til gjengjeld fikk han støtte fra næringsfondet.

– Støtten fra kommunen er uvurdelig. Hvis alle pengene man fisker for skal brukes til båten, og man ikke har noe igjen å leve for, da gir folk opp. Det er viktig at fiskerne blir fulgt opp og støttet – alle får kneiker i starten.

Flere unge vil inn

At det nå viser seg å være penger på Fiskerifondet, er for Kiil en god nyhet å få.

– Det styrker mulighetene for rekruttering til yrket, noe som er viktig for framtiden.

Ifølge han er det nemlig flere unge fiskere som ønsker å komme inn i næringa.

– Hvis det nå åpner seg muligheter for de til å få hjelp fra kommunen i oppstartsfasen er det veldig bra.

Fisket er ifølge han godt, men man må på «yttersida» skal man tjene penger. Da må man ha mer utstyr og mer båt.

– Jeg fisker på yttersiden i Breivikfjorden, på Kvænangen, utenfor Sørøya og på Loppa. Tidligere fisket jeg endel på Lyngen, men det blir mindre og mindre fisk i fjordene.

Til uka tar han med seg en elev fra Nord-Troms videregående skole med seg på fiske.

– Hvis hun trives, blir hun muligens med til påske også.

Ikke hatt oversikt

Ifølge fiskeren Tom Vegar Kiil har det vært stopp i utbetalingene fra fiskerifondet fra 2008-2009 og fram til i fjor. Dette kan ikke Evanger verken bekrefte eller avkrefte.

Han avkrefter derimot at fondet har stått tomt, men sier kommunen ikke har hatt helt oversikt.

– Næringsutvalget bestilte en sak fra administrasjonen i fjor vår – om å undersøke og gjøre gjennomgang av alle fond. Vi fikk da vite hvor mye penger vi har. Nå skal vi begynne å se på tildelingskriterier, samtidig som vi ser på mulighetene til å kanskje slå sammen noen fond, dette i dialog med revisjon for å sikre at vi gjør ting rett, forteller han.

Han bekrefter at det er omtrent 600.000 kroner på fiskerifondet. Utbetalinger har startet igjen, og ifølge Evanger ble det innvilget søknader til tilskudd så sent som i forrige uke. Det ble gitt tilskudd til fire forskjellige i 2017 for tilsammen 330.000 kroner, deriblant Nordreisa Fiskarlag.

Er du enig med SV at det har vært for lite fokus på hvitfisknæringen?

– Ja, det har forsåvidt vært det. Vi har ikke hatt mange søkere, og kanskje for dårlig fokus også. Men så sitter det folk i næringsutvalget fra Fiskarlaget som også selv har anledning til å bringe inn saker. Jeg vil gjerne ha mer fokus på denne næringen, men det er et ansvar man må ta i lag alle sammen, sier han.

Næringsutvikler i kommunen, Ida Wigdel – mener saken må bero på en misforståelse. Hun sier saken har vært oppe til politisk behandling i næringsutvalget to ganger i 2017.

STILLER SPØRSMÅL: Siv Elin Hansen synes det er interessant at næringsutvalget har behandlet Fiskerifondet som sak flere ganger i 2017 uten at næringen vet om det. Foto: Kjetil M. Skog. Foto: Kjetil Nielsen Skog