Som Framtid i Nord har skrevet tidligere har brøytesaken på Skjervøy havnet i Klagenemnda for offentlige anskaffelser – KOFA. Det valgte kommunen å gjøre for å unngå et nytt krav om midlertidig forføyning fra Skjervøy park og anleggsservice, som ligger an til å miste brøytekontrakten de har vært innstilt til tre ganger.

I dagens Nordlys sier Langeland at han mener kommunestyret ga rådmann Cissel Samuelsen og administrasjonen en klar arbeidsordre om å tildele brøytekontrakten på Skjervøy til Hofsøy mekaniske - i henhold til tingrettens dom der det ble slått fast at Hofsøy ble urettmessig avvist i tredje anbudsrunde.

Langeland stiller seg uforstående til hvorfor saken da går til KOFA.

- Kommunestyrevedtaket er en klar kjøreordre. Administrasjonen kan ikke velge en ny vei – i dette tilfellet å vente på en behandling i KOFA – uten at kommunestyret har godkjent det, sier Langeland til Nordlys.

Laveste pris

Kjøreordren Langeland snakker om er det enstemmige vedtaket i kommunestyret 17. januar. Det lyder som følger:

«Rådmannen gis myndighet til å innstille tilbyder med laveste pris om vintervedlikehold av kommunale veier på Skjervøy, i tråd med tingrettens kjennelse».

Rådmann Cissel Samuelsen sa imidlertid til Framtid i Nord 30. januar at kommunen har valgt å koble inn KOFA.

- Skjervøy kommune har fått valget mellom midlertidig forføyning eller klage til KOFA, og har da valgt alternativet som er rimeligst og raskest for kommunen. For å unngå midlertidig forføyning har vi måttet avvente kontraktsinngåelse med Hofsøy til KOFA har vurdert saken, sa Samuelsen da.

- Det mener jeg hun ikke har fullmakt til. Et kommunestyrevedtak kan kun omgjøres av Fylkesmannen eller av et nytt kommunestyrevedtak, sier Langeland til Framtid i Nord.

Innen fristen

- Vi anmodet kommunen om å vente med å inngå en kontrakt inntil man hadde fått saken behandlet i KOFA. Samtidig var vi klare på at hvis kommunen ikke ville imøtekomme dette, så ville vi begjære midlertidig forføyning. Vi fikk svar fra kommunen dagen etter at kommunen aksepterte å sende saken til KOFA. Det er vi glade for, sa daglig leder i SPA, Roy Waage til Framtid i Nord 2. februar.

Unaturlig blindspor

- Det er et unaturlig blindspor etter min mening. Jeg trodde vi hadde lagt et løp med det vedtaket vi gjorde i kommunestyret. Og det gjorde vi vel vitende at det kanskje kom til å koste oss dyrt. Vi var klar til å ta det som måtte komme, inkluderte en eventuell midlertidig forføyning fra Skjervøy park og anleggsservice, men det er i alle fall en klar arbeidsordre fra vår side til rådmannen, sier Langeland.

- Det går mer tid og det skaper enda mer forvirring om saken. Og så taper vi enda mer ansikt utad når vi roter oss enda lengre inn i dette, sier Langeland.

Kofa har registrert saken inn til seg 30. januar og har gitt saken prioritet ifølge sine egne nettsider.