Nordreisa kommune startet i fjor opp med Aktivitetsvenn - et prosjekt som blir levert til kommunene av Nasjonalforeningen for folkehelse. Så langt er åtte personer i aktiv tjeneste, men arbeidsgruppa håper nå de skal bli mange flere.

En aktivitetsvenn er en som en til fire timer i måneden kommer hjem til en med demens, både de som bor hjemme og på instutisjon, og tar dem med ut på aktiviteter og sosialt samvær, forteller virksomhetesleder Turid Karlsen Davidsen i hjemmetjenesten.

Videre møtes aktivitetsvennene til samling to ganger i året, der man kan snakke om hvordan det går.

Givende

Torhild Forså er en av aktivitetsvennene som har vært med siden starten. Hun møter sin venn flere ganger i måneden, og forteller at det er veldig givende.

– Nå har vi holdt på en stund, og hun virker bestandig så glad når jeg kommer, sier hun.

GIVENDE: Aktivitetsvenn Torhild Forså oppmuntrer andre til å bli med på prosjektet.

Noen ganger går de ut på tur, mens nå som det er så kaldt drar de heller på biltur. Samværet setter begge to stor pris på.

– Hun forteller meg hvor flott hun synes det er, og da har jeg det godt, jeg også.

Forså har selv jobbet i helsevesenet i mange år og vet hvor hektisk det er.

– Man hadde jo sjeldent mulighet til å ta noen med ut, så derfor synes jeg denne ordningen er så flott.

Dobbelt glede

Det at samværet er positivt for begge to er en stor del av poenget med Aktivitetsvenn-prosjektet, forteller virksomhetsleder Anita Jensen ved Sonjatun Omsorgssenter.

– Det handler om dobbelt glede. Man skal gjøre noe som begge to like å gjøre, sier hun.

For å bli aktivitetsvenn må man ta et kurs som arrangeres i regi av Nordreisa demensforening. Første kurs ble holdt i juni i fjor, og neste skal finne sted en gang til våren.

– Det kan godt være unge folk også, så lenge man er over 18, sier hun.

Daglig leder for Nordreisa Frivillighetssentral Birger Solbakken sier behovet er stort både i sykehjemmene og i hjemmetjenesten, og oppfordrer de som kunne tenkt seg å være med til å melde sin interesse.

– Det kan man gjøre ved å ta kontakt med Frivillighetssentralen, sier han.