De to søstrene fra Storfjord sto i mars i fjor fram i Framtid i Nord med kraftig kritikk av Åsen omsorgssenter og Storfjord kommune etter at deres mor Unni Johansen var døden nær i forbindelse med et korttidsopphold på Åsen.

Eva Marita Hansen leverte klage til Fylkesmannen og ti måneder senere har fylkeslege Svein Steinert konkludert:

«Etter Fylkesmannens vurdering er avvikene fra god praksis samlet sett av en slik grad at pasienten ikke fikk forsvarlig helsehjelp».

Svikt på svikt

Eva Marita Hansen konstaterer at Fylkesmannen gir henne fullt medhold i det hun mente var kritikkverdige forhold rundt behandlingen av hennes mor, som i utgangspunktet var på Åsen i forbindelse med et fall i hjemmet.

– Det står svart på hvitt at de har brutt helse- og omsorgstjenesteloven, spesielt forsvarlighetskravet. Vi har ment at det har vært svikt på svikt på svikt i denne saken, og at man som helsepersonell ikke kan fraskrive seg ansvar. Det var godt å se at Fylkesmannen gir oss rett i det. Jeg hadde fryktet at saken skulle bli lagt i en skuff, men i stedet har vi fått en veldig grundig gjennomgang av hele oppholdet til mamma, sier Hansen.

Munnen full

Fylkesmannen konkluderer på en rekke punkter at rutinene på Åsen har sviktet, blant annet ved journalføring om pasientenes helsetilstand og ikke minst hvordan medisineringen ble utført.

Det hele kulminerte med at Unni Johansen måtte hastesendes til UNN etter at Eva Marita Hansen fant moren i svært dårlig forfatning på omsorgssenteret – med munnen full av tabletter. Hansen har tidligere fortalt om hvordan hun nærmeste måtte true seg til at moren skulle sendes til sykehus:

«Det var ikke enkelt, men jeg fikk overbevist legen om at hun trengte en motgift og at hun måtte til UNN. Da vi kom dit, fikk vi beskjed om at det var 50/50 om hun ville overleve eller ikke».

Ikke tilbake

Unni Johansen kom seg litt etter oppholdet på UNN, men var fortsatt i dårlig forfatning. Da behandlingen ble avsluttet, valgte Eva Marita Hansen, som selv er sykepleier, å ta moren hjem. Å dra tilbake til Åsen var ikke aktuelt.

– Nei, det var ikke det. Da UNN ikke kunne gjøre mer for mamma, så tok vi henne hjem. Jeg følte at det var det siste vi kunne gjøre for henne. Jeg hadde mamma hjemme i 14 dager før hun døde i juli, sier Eva Marita Hansen.

I ettertid har Storfjord kommune, ifølge skrivet fra Fylkesmannen, innført nye og bedre rutiner etter den behandlingen Unni Johansen fikk. Eva Hansen håper det vil gjøre at andre slipper å oppleve det moren måtte igjennom.

– Vi håper jo inderlig at folk ikke skal oppleve det igjen. Men samtidig er jeg skeptisk. Det kan godt hende at de har forbedret seg, men jeg skal som pårørende i alle fall aldri ha noen innlagt igjen på Åsen omsorgssenter. Det som har skjedd er et tillitsbrudd og måten man har behandlet saken i ettertid er også dårlig. Hadde man lagt seg langflat og beklaget, så skulle jeg ikke sagt noe. Men det vi har vært igjennom unner jeg ingen, sier Eva, som likevel finner det rett å rose Storfjord kommune på et punkt.

– Hjemmesykepleien var fantastiske i den perioden mamma var hjemme på slutten. De var innom to ganger for dagen og var en kjempestøtte den siste tiden, sier Eva Marita Hansen.