Hva er Mannegruppa Ottar?

Lokalkommentator Karl Mattis Nyheim tar for seg en gruppe menn i ukens Vel ment.
pluss

Mannegruppa Ottar. Ka det for slags gjeng? Eg e ikke helt sikker, men vi får prøve å finne det ut. Da tenke eg vi starte med det enkleste først: Ka e en mann? Det e så vidt eg vet et menneske som har utovertiss, i skarp kontrast til en dame, som har innovertiss. No e det kanskje noen som vil hevde at det kreve mer å kalle seg mann, eller mann om du vil, men dem tar feil. Det eneste som kreves for å kunne kalles mann e at man har penis.

Med det unna vei så kan vi begynne å granske ordet gruppe. Wikipedia sir at ordet gruppe e en samling av personer eller ting, og da må vi anta at det dreie seg om flere enn èn, altså minst to. Ottar va en sivilisert og fornuftig handelsmann og oppdagelsesreisende i Vikingetidens barndom, og siden han va eksepsjonelt intelligent og flink i alt han foretok seg, så burde det ikke komme som en overraskelse at han va nordlenning, og det skulle ikke forundre meg om han også va fra Sørkjosen. Ka han har å gjøre med Mannegruppa på Facebook å gjøre e et mysterium; han virke å ha vært langt mer intelligent enn nevnte gruppe, enda han levde lenge før internett va påtenkt, men det får vi komme tilbake til.

Ka sir så Mannegruppa Ottar sjøl at dem e? Ganske mye, blant anna at gruppa e KUN for menn, at det e ’fritt fram for upolitisk korrekt humor’, og at det her e snakk om ’vitser du ikke hadde turt å legge på din egen facebook-vegg’. Dem har over 61.000 medlemma, kanskje nesten like mange som læs Framtid i Nord jevnlig, men i alle fall kan vi konkludere med at Mannegruppa Ottar e en samling personer med utovertiss som vil dele vitser dem ikke tør å dele på sin egen facebookvegg. Ka dem mene med ’upolitisk korrekt humor’ e også et mysterium, men eg kan i hvert fall med stor grad av sikkerhet avmystifisere ka han Ottar har med det her å gjøre: Siden han va fra Sørkjosen må han jo ha vært en imponeranes figur, og det e nok derfor Mannegruppa har stjælt navnet hannes, i håp om å tilrøve seg et snev av Ottar sin integritet, storsinn, og forbilledlige levesett.

Grunnen til at eg e litt opptatt av Mannegruppa Ottar for tia e rett og slett at dem har vært en gjeng med næpskreill og oppført seg ufint. Gjentatte gang har dem framsatt drapstrusler, voldstrusler, voldtektstrusler,en kombinasjon av alle tre, og enda litt til, og i det hele tatt hatt det kjempeartig med det. Helt til det viste seg at en lukka Facebook-gruppe med 61.000 medlemma ikke e så lukka likevel, og noen lekka screenshots av truslan med navn og bilde til Facebook, politi og media. Og no sitt dem der og føle seg mobba fordi dem blir hengt ut med navn og bilde for å ha skrevet noe straffbart til 61.000 andre menn. Dem e redd for å miste jobb, ikke få seg jobb, for å bli uglesett i nabolaget, og det ene med det andre. Hæ? Ka dokker byr?

Det e likevel ikke det verste. Det har seg nemlig sånn at de fleste medlemman i Mannegruppa Ottar ikke skreiv eller delte den her type humor. Kanskje noen ikke leste det engang; dokker vet korsn det e, innlegg på Facebook fyk no forbi, men i en gruppe med 61.000 medlemma må man jo anta at noen tusen fikk med seg ka som foregikk. Dem sa ikke et ord. Ikke et knyst. Ikke en skjit!

Det e pinade dårlige greier. Når noen i en gruppe e ufin, så sir man ifra. Man ber dem kutte ut. Man kan også reise dem til helvete og true dem med juling. Men her va det altså like stille som i angrepsrekka til Manchester United.

Og det der må vi slutte med. Vi må ta ansvar for hverandre. Noen må vi redde fra andre, og noen må vi redde fra seg sjøl. Vi e nødt til å bli et varmere og mer inkluderende samfunn kor vi bryr oss mer om hverandre, for vi e egentlig ingenting aleina; vi e et lite land med begrensa menneskelige ressursa, vi treng hverandre, og vi må spille hverandre sterk. Det e bare sånn man vinn serien!

EDIT: Eg har nylig blitt gjort oppmerksom på Kvinnegruppa Ottar. Som sørkjosing syns eg jo det e hyggelig at sambygding og vikingehøvding Ottar blir sånn sett opp til rundtomkring i Norge, men bortsett fra det kan eg ikke tenke meg at dem har noe med det her å gjøre.