Fornærmede: – Å anmelde samfunnstoppen var en vanskelig avgjørelse

Mannen, som er i dag er i 30-årene, anmeldte i 2015 samfunnstoppen som han mente hadde utnyttet ham seksuelt. På tidspunktet var han asylsøker uten opphold i landet.

Nord-Troms tingrett  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

pluss

Ifølge NRK Troms fortalte mannen om det som skal ha skjedd til en annen person. Etter å ha vurdert saken nøye, valgte de å anmelde den profilerte tromsømannen i desember 2015.

– Satt langt inne

Saken ble etterforsket i nesten ett år før den ble henlagt på bevisets stilling. Politiet ba allerede i april 2016 statsadvokatene om å henlegge saken, men den ble sendt tilbake med beskjed om videre etterforskning. De ba på nytt om henleggelse etter ytterligere fem måneders arbeid med saken, skriver iTromsø.

Mannen synes ennå saken er vanskelig å forholde seg til.

– Det handler om både posisjonen til mannen vi anmeldte, men ikke minst kulturen i hjemlandet til min kilent. Han kommer fra et land der denne type handlinger er svært skambelagt. Derfor satt det langt inne å skulle gå til det skritt å skulle anmelde samfunnstoppen, sier han til NRK gjennom sin advokat.

Ifølge advokaten fryktet mannen at saken mot tromsømannen skulle bli kjent i nettverket hans og i media.

– Vi gjorde de vi kunne for å unngå at saken ble offentlig kjent, opplyser hun.

Glad for at andre har stått fram

Mannen ble ved utgangen av 2017 igjen anmeldt for lignende forhold av en mannlig asylsøker i 20-årene. I dag har politiet så langt identifisert tre fornærmede i saken, inkludert mannen i 30-årene som anmeldte samfunnstoppen i 2015.

Mannens advokat forteller han har slitt med det som skal ha skjedd, men at han i dag er glad for at flere har stått fram, og at han håper at andre vil varsle dersom de mener seg utsatt for lignende forhold.

iTromsø har vært i kontakt med advokaten som bekrefter opplysningene som fremkommer i intervjuet med NRK, men samtidig opplyser at hun er opptatt og derfor ikke er tilgjengelig for utdypende kommentarer fredag.

Samfunnstoppen er siktet for å ha misbrukt sin stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold for å skaffe seg sex, samt for å ha utnyttet mindreårige i særlig sårbare posisjoner. Mannen nekter straffskyld.