Våren 2017 fikk Kvænangen kommune status som omstillingskommune, gitt av Troms fylkeskommune.

Statusen innebærer at Kvænangen får midler fra fylkeskommunen til å sette igang en ekstraordinær innsats for å skape vekst i privat sektor.

Flere interesserte i stilling

Prosjektet er opprinnelig kommunens, men er skilt ut i et eget utviklingselskap med navn Kvænangen Næringsfabrikk. Nå har kommunen fått lyst ut stillingen som veiviser/daglig leder for selskapet, som i første omgang er for tre år.

– Dette er den mest spennende jobben som har vært utlyst i Kvænangen på lenge. Jeg har allerede snakket med flere som er interesserte, sier ordfører og styreleder i utviklingsselskapet, Eirik Losnegaard Mevik.

Mobilisere næringslivet

Siden oppstarten av omstillingsprosjektet i fjor høst har det blitt etablert et fast styre. I forrige uke vedtok også formannskapet en omstillingsplan for tre år, og en handlingsplan for 2018. Disse må også vedtas i kommunestyremøtet 6.mars.

– Det aller viktigste vi gjør nå er å ansette en daglig leder. Også blir det opp til han eller henne å sette handlingsplanen ut i livet. Noe av det viktigste vil jo nå i starten være å mobilisere det lokale næringsliv og snakke med potensielle gründere, bistå disse i forhold til Innovasjon Norge og Sametinget, som kan hjelpe dem å komme i gang, sier Mevik.

Bærekraftige mål?

Tirsdag ledet næringskonsulent i kommunen, Anne Berit Bæhr, et frokostmøte hvor hun orienterte om prosjektet og det nye selskapet. Det var 26 oppmøtte.

– Vi fikk et veldig godt innspill på dette med å definere mål på et bærekraftig næringsliv og reiseliv. Også det at det er verdibasert, at vi tar et standpunkt til hvilke verdier vi ønsker skal ligge til grunn for næringslivet. Dette er innspill som vil bli lagt fram i kommunestyret, sier hun.

Bæhr bekrefter at å få ansatt en daglig leder er første prioritet. Videre i  2018 er planen å gjennomføre programmet "små og mellomstore bedriftsutvikling" (SMB).

– Vi har tidligere kartlagt hvilke utviklingsmuligheter allerede eksisterende bedrifter i Kvænangen har. Nå skal vi fortsette dette arbeidet, å jobbe konkret med bedriftene som er i kommunen, for å øke deres konkurransekraft og innovasjonsevne.

NÆRINGSKONSULENT: Næringskonsulent i Kvænangen kommune, Anne Berit Bæhr, har hatt mye med prosjektet å gjøre i oppstartsfasen. Når daglig leder i prosjektet er på plass vil hun imidlertid trekke seg tilbake. Foto: Johanne P. Elvestad

Les mer: - Starten på en treårig reise

Satser på opplevelsesnæring

I en analyse Proneo har gjort for kommunen er det fremmet flere ting kommunen burde satse videre på. På bakgrunn av dette ligger det tre hovedsatsningsområder i det foreslåtte handlingsprogrammet: opplevelsesnæring, tilrettelegging og entreprenørskapskultur og videreutvikling av eksisterende bedrift.

Bæhr ser på prosjektet som en kjempemulighet for kommunen - og håper Kvænangen Næringsfabrikk også vil bestå etter at prosjektperioden er over.

– Prosjektet er en unik sjanse til å sette fokus på næringsliv som vi aldri før har hatt. Jeg vil tro at prosjektet også skaper ringvirkninger og blir lagt merke til i nabokommunene også, sier hun.