Gerd Steinnes Nilsen har nå pensjonert seg etter å ha vært kulturkonsulent i Kåfjord kommune siden 1990. Men før Steinnes Nilsen takket for seg, har hun, helsesøster Mikaela Reinikainen og tannpleier Iris Monsen samarbeidet om et prosjekt for sunnere kosthold og bedre tannhelse for ungdom i Kåfjord.

– Vi startet opp for et par år siden med det første møtet på dette kontoret. Da ble vi enige om at vi skal jobbe for bedre tannhelse og folkehelse for innbyggerne i Kåfjord. Dette ble tatt videre til Ungdomsrådet, og der ble en enige om å kutte søtsaker i ungdomsklubbene, forteller Steinnes Nilsen.

– Kan ikke fjerne alt

I Kåfjord er det aktive ungdomsklubber i både Olderdalen, Birtavarre og Manndalen.

– Tidligere ble det solgt brus i halvlitersflasker, kuli og lignende på klubbene. Det har vi sluttet med, men vi selger brus i beger og det er ikke like populært – salget av brus har gått drastisk ned siden vi kuttet ut brusflasker. Før fikk ungdommene sukkerfri saft, men det er også skadelig for tennene. Det er ulemper uansett hvordan men ser på vet, og vi mener at vi ikke kan fjerne alt – noe må man ha igjen.

De har forsøkt å selge frukt på ungdomsklubbene, men det ble ingen suksess. Derfor begynte de å skjære opp frukten i biter og dele den ut gratis, noe som har blitt veldig populært.

– Vi har et prøveprosjekt det første kvartalet av 2018 med gratis oppskåret frukt én gang i uka på hver ungdomsklubb. Frukten er ganske dyr, så nå får vi testet hva kostnadene blir dersom vi skal fortsette å dele det ut gratis, forklarer hun.

Et fristed

Steinnes Nilsen er opptatt av at klubbene skal være et fristed for ungdommene.

– En kan ikke forvente at ungdommene heletida skal være i aktivitet på klubbene. Ungdommer i dag er veldig regelstyrt av skole, organisasjoner og lignende, så vi mener at klubbene skal være et fristed. Det skal være frivillig å være med på aktivitetene, men ungdommene skal ha et tilbud å være med på, sier Steinnes Nilsen.

For tida er det én felles klubbleder for alle klubbene i kommunen.

– Vi jobber med å få alle klubbstyrene opp og gå, slik at ungdommene selv kan være med og foreslå aktiviteter i hver enkelt klubb.