Natt til torsdag ble 24 voksne sauer og lam drept på gården til Kurt Solheim på Dorras i Kvænangen.

Fredag ble det oppdaget at gaupa hadde vært på ferde igjen. Kenneth Isaksen bor noen kilometer fra gården til Solheim. I høst la Isaksen ned sauedriften, men han har fortsatt hatt to lam.

- Vanligvis når jeg går ned til fjøset på morgenen kommer lammene meg i møte, men i dag når jeg gikk ned kom de ikke ut. Da hadde gaupa vært inne i fjøset og tatt begge lammene, forteller Isaksen.

Gaupa hadde dratt begge lammene ut fra fjøset.

Natt til fredag fikk altså Isaksens sauehold en brå avslutning.

- Nei, det var ikke en slik avslutning jeg så for meg nei, sier Isaksen.

- Lammene lå strødd utenfor.

Da Framtid i Nord var i kontakt med Isaksen var Statens Naturoppsyn på vei for å undersøke de drepte lammene.

- Dette er en trasig situasjon. Spesielt for Kurt som mistet så mange, sier Isaksen.

Det har ikke blitt observert gaupe i området der Isaksen bor, men han forteller at det flere ganger har blitt sett gaupe nærmere gården til Solheim. Isaksen tror det er samme gaupe som har vært på ferde under begge angrepene.

- Det må vi gå ut i fra når det har skjedd med så kort tid imellom.

Øker antall jegere

Etter saueangrepene torsdag ble det gitt fellingstillatelse på gaupe. Isaksen forteller at det i natt har vært to jegere på post, og at det fredag blir økt til fem jegere. Det er det interkommunale skadefellingslaget i Lyngen som jakter.

Tillatelsen for felling gjaldt innenfor en radius på 500 meter fra gården. Fredag morgen er området utvidet til å gjelde hele Kvænangen.

- 500-meter grensen ble satt fordi man tenkte at gaupa kunne komme tilbake. Skadepotensialet i resten av kommunen var ikke så stort at vi ville sette en større grense.  Dette forandret seg da vi fikk melding om at gaupa hadde vært i et fjøs 3 kilometer unna, sier rådgiver i miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Troms, Andreas Vikan Røsæg til Nordlys.

Sauer på Dorras ble drept på to forskjellige gårder torsdag og fredag. Dette bildet er tatt på gården til Kurt Solheim som mistet 24 dyr. Kenneth Isaksen mistet de siste to lammene han hadde i fjøset. Foto: Johanne P. Elvestad
Torsdag var gaupespor over hele området rundt fjøset til Kurt Solheim. Foto: Johanne P. Elvestad