Rekkehuset er bygd i tegl, kledd i gul mur og har mørkebrune karmer og dører. Utenfor finnes en liten hageflekk. Her løper barna inn og ut av husene, borettslaget har felles bier, lekeplass og parsellkasser, og det arrangeres to markeder i året.

– Det aller beste ved å bo her er fellesskapet, sier Petter Nordahl.

Den verneverdige fasaden måtte stå urørt da Nordahl og samboer Katharina Dale Håkonsen skulle rehabilitere huset. Innvendig, derimot, ble alt røsket ut.

– Det tok fire og en halv måned, så fikk vi et «nytt» hus, sier Nordahl.

Han er selv arkitekt og partner i NOMA arkitekter AS, og hadde klare meninger om hva som ville fungere:

– Barskt og billig, vedlikeholdsfritt, enkle og varige materialer og gode, funksjonelle løsninger.

Glass i gulvet

Rekkehusene på Helsfyr i Oslo, som i 1916 ble tegnet av arkitekten som også tegnet Rådhuset i hovedstaden, Magnus Poulsson, ble opprinnelig bygget som arbeiderboliger for Nittedal Tændstikfabrik.

Under rehabiliteringen ble loftet åpnet opp, der har paret soverom i hele etasjen. De fikk lov til å sette inn to takvinduer, så lystilgangen er god. Trebjelkene i taket ble pusset og satt inn med olivenolje. Også kjelleren ble boareal etter rehabiliteringen av huset. Mellom kjeller og første etasje fikk de montert et 2x2 meter stort sikkerhetsglass i gulvet. Slik har de voksne oversikt når barna på åtte og seks år leker i underetasjen.

– At lyset går ned i kjelleren gjennom glasset der, sammen med lysinngangen fra begge sider av ytterveggene, er noe av det jeg er mest fornøyd med, konstaterer Nordahl, og peker på vinduene på hver side av hovedrommet i første etasje. Rommet ble åpnet opp ved at de rev veggen mellom det gamle kjøkkenet og stuen. En åpen kjøkkenbenk med induksjonstopp slipper dessuten lyset gjennom rommet.

Gjenbrukte kjøkkenet

Kjøkkeninnredningen gjenbrukte de ved å flytte den til andre siden av rommet og fornye frontene med gummilag i svart og lilla. Et tidligere overskap er nå skjenk i stuen.

– Man kaster ikke fullt brukbare kjøkkenskap, sier Nordahl, som påpeker klimasiden ved å kjøpe nye ting.

– Forbruk bidrar til CO2. Samfunnssynet man har bør reflekteres i hvordan man bor.

Nordahl har spesialtilpasset og laget en rekke ting i huset på stedet, noe han er stor tilhenger av.

– Det er lov å tenke litt før man innreder. Bruk litt tid på å ta mål, få det tilpasset, i stedet for å dra på Ikea og kjøpe noe som ikke passer, råder han.

Hyllene over kjøkkenbenken har Nordahl snekret, det samme med en rekke andre møbler i huset: Avishyllen, et veggskap av MDF-plater, baderomsbenken i eik og bokhylla som dekker hele veggen i kjelleren.

– Kona er så glad i sånne Montana-hyller. Hørt om dem? Jeg tok mål og sendte til forhandleren, men vet du hva det kostet? 54.000! Så da bestilte jeg heller bjørkefiner og granlekter – av billigste sort – og schmækka det opp på stedet.

Han klasker hendene sammen.

– 2600 kroner.

Røft

Med 35 kvadratmeter gulvflate i hver av de fire etasjene, ble det behov for noen smarte løsninger: Vindeltrappen tar mindre plass enn en vanlig trapp. Den har fått et røft utseende med maling iblandet sand, for at ingen skal skli. Rekkverk i stål ble spesialbestilt – og for en rimelig penge fordi det ble gjort som svenneprøve. En skrivepult får akkurat plass på den ene veggen bak trappen. Skyvedør skiller gang og kjøkken, og har for øvrig fått lilla maling, som noen av skapfrontene.

Gulvet ble lagt på ny, i heltre furu, og malt lysegrått.

– Det blir sprekker, men sånn skal det være, mener Nordahl.

På den ene veggen har Nordahl skrudd fast robuste plater i bjørkefiner.

– Hvis de blir grisete, er det bare å pusse litt ned med sandpapir, sier han.

Det er allerede gått ni år siden paret flyttet inn i huset. Nordahl elsker fortsatt å bo der. Og han ser ikke behov for å endre noe.

– De som driver og pusser opp hele tiden, velger dårlige, kortvarige løsninger. Vi har gjort noen bevisste valg, og skal ikke gjøre noe mer. Vi er ferdige, sier han.

GLASS: Gjennom et to ganger to meter stort sikkerhetsglass har man oversikt ned i kjelleren. Foto: Heiko Junge
LOFT: Loftet ble åpnet opp og er nå soverom. Foto: Junge, Heiko
ÅPENT: Den gamle veggen mellom kjøkken og stue ble revet. Nå kommer lyset inn fra begge sider. Foto: Junge, Heiko
GJENBRUK: Kjøkkenet ble flyttet til andre siden av rommet, og fikk nye fronter. Hyllene over benken har Nordahl laget selv. Foto: Heiko Junge
FINERPLATER: På den ene veggen har Nordahl skrudd opp plater i bjerkefiner. De kan pusses litt ned hvis de skulle bli for grisete. Barnetegninger pryder også veggen. Foto: Heiko Junge
BOKHYLLE: Nordahl laget selv en rimelig bokhylle langs den ene veggen i kjelleren. - Dette kan alle gjøre, mener han. Foto: Junge, Heiko
EIK: Baderomsbenken i eik er også laget på mål og satt opp på stedet. Foto: Heiko Junge
ENKELT: Jakkestativet i gangen er laget av belter og en rund stokk. Foto: Heiko Junge