De siste årene har elever fra Nord-Troms bemerket seg under den internasjonale konkurransen World Scholar’s cup. Nå er det bare uker igjen til verdens nordligste runde, Arctic Round, arrangeres i Nord-Troms.

7. og 8. mars skal ungdomsskole- og videregåendeelever fra Norge, og kanskje deler av Norden, bryne seg på akademiske utfordringer. Elevene skal konkurrere i lagdebatt, kunnskapstest, samskriving og lag-quiz.

– Det er en helt fantastisk opplevelse å være med, sier Adrian M. Mikalsen.

Kan reise langt

De siste årene har lagene fra Nord-Troms reist til Elverum for å delta på de regionale rundene. Nå kommer lag fra Kautokeino, Elverum og Kirkenes til Nord-Troms. 15 lag er klare og det er fortsatt tid å melde på flere lag. Elever fra Sverige, Finland og Russland er også invitert.

Tidligere har lag fra Nord-Troms videregående skole gått videre til de globale runder i Bangkok, Hanoi og Yale i USA, der finalen arrangeres.

De som går videre fra runden i Nord-Troms kan reise til Barcelona, Kuala Lumpur og Melbourne.

– Noe eget

En stor del av World Scholar’s Cup er kulturutveksling, slik at elevene skal få med seg mye mer enn følelsen av å ha deltatt på en konkurranse.

Ludvigsen forteller om en av de første dagene i Bangkok. Da ble elevene delt opp i lag på tvers av nasjonalitet og ble sendt ut på en slags skattejakt.

– Det var utrolig spennende, og det som var så gøy var at jeg endte med å være mye sammen med de jeg var på lag med, sier Ludvigsen.

– World Scholar’s Cup er noe helt eget, sier Eivind Løkvoll Jenssen.

– Konkurransen er bare en liten del av hele opplevelsen, det er vanskelig å forklare, sier Mikalsen.

Må ta ansvar

Noen av elevene som tidligere har deltatt skal fungere som mentorer. De ønsker også flere frivillige i forbindelse med arrangementet.

Før rundene skal elevene sette seg inn i tema som er gjeldende for konkurranse. Engelsklærer Magnus Wikre oppfordrer også lærere til å bemerke seg læringsmetoden for konkurransen.

– Her skal elevene sette seg inn i aktuelle temaer, og de må ta ansvar selv. Det er ingen som løper etter de og passer på at de forbereder seg. Dette er en flott måte å forberede seg til videre studier, sier Wikre.

– Det har vært svært nyttig, også ser det bra ut å CV, legger Ludvigsen til.

Klare: Fra venstre: Adrian M. Mikalsen, Magnus Wikre (bak), Julia Ludvigsen og Eivind Løkvoll Jenssen.