Førstkommende torsdag arrangerer Troms landbruksfaglige senter og Nordreisa kommune landbrukskafé på Storslett. Dette med temaet «villsau».

Landbrukskonsulent i kommunen, Chris Dybvad, forteller at det er et nasjonalt fokus på villsau som nå også settes i Nordreisa.

– Mattilsynet har sett at det er utfordringer med villsau knyttet til dyrevelferd. I tillegg er det et krav om at man skal drive på et næringsmessig grunnlag – ikke kun som en hobby, for å få tilskudd. Dette skal det opplyses nærmere om, sier han.

– En utfordring

Landbrukskonsulenten kjenner ikke til at dette med dyrevelferd er et problem blant sauebønder i Nord-Troms, men han vet at det er satt på agendaen i Troms av en grunn.

– Det er en utfordring å ha dyra ute istedenfor inne i et vanlig fjøs. På høsten i plussgrader og regn blir det fort utrivelig, og dyra må jo ha stell og fór, de kan ikke klare seg selv. Selv om det heter villsau, og det ser veldig idyllisk ut å drive med det, sier Dybvad.

En trend

Han poengterer at møtet på torsdag ikke er til for å «ta noen», men for at man sammen kan komme fram til gode løsninger, samt informere om disse.

– Det er ikke mange som driver med villsauer, men tendensen er økende i hele fylket. Mange synes dette er interessant og spennende, at man kanskje heller fórer dyra økologisk og utnytter beiteressursene bedre. Det er ikke noe rart at folk satser på det, markedet etterspør slike produkter, sier han.

Fagmiljø

Dybvad sier mange av de som starter villsaudrift i dag, er nye i næringen.

– De har kanskje ikke bakgrunnen og kunnskapen som trengs. Det er derfor det settes et ekstra fokus nå.

Møtet er åpent for alle interesserte og holdes på kommunehuset på Storslett. Foredragsholdere er Frøydis Gillund fra Troms Fylke og Birgit Nielsen fra Mattilsynet.

– Møtet er kanskje ekstra viktig for de som driver med villsau. Et problem er nemlig at de ikke er del av et fagmiljø som andre bønder er. Melkebønder er del av et fagmiljø, og de som driver med vanlig sau, har som regel gjeterhunder. Det er viktig å også få villsaubøndene til og møtes.