I Nord-Troms er det jerv, gaupe og kongeørn som står for de fleste tap av beitedyr til rovdyr. Nord-Troms regionråd med rådsordfører Svein O. Leiros har sendt en uttalelse til Energi- og miljøkomiteen.

– Hendelsen i Kvænangen har gått inn på alle i regionrådet og vi som driver med politikk. Dette er en utfordring i vår region, dette er ikke nytt. Det er nytt at noen mister så mange dyr på innmark, men flere ganger får året opplever bøndene i Nord-Troms tap til rovdyr.

Frykter mørketall

Politikerne frykter bøndene vil miste motivasjon for å drive i regionen.

– Det som bekymrer oss er at bøndene skal legge ned drifta. Bøndene skal ikke trenge å oppleve det som skjedde i Kvænangen, de skal bruke kreftene på andre ting.

Rådsordføreren er kritisk til kravene for dokumentasjon bøndene må ha for å bevise at dyrene er tatt av rovdyr.

– Med de dalene og områdene vi har er det umulig for bøndene å dokumentere hvert tilfelle. Jeg er kjemperedd for store mørketall av både rein og småfe som blir borte.

– Søkkfortvilt

Leiros mener hendelsene i Kvænangen 22. og 23. februar er et tegn på at gaupebestanden er for stor.

– Jeg stiller spørsmål når et dyr går inn på innmark og inn i fjøs. Da er bestanden for stor. Disse dyrene skal livnære seg på vilt.

Rovviltnemda for region åtte, som er Troms og Finnmark, anbefalte at det skulle tas ut fem gauper denne vinteren. Det lyttet ikke direktoratet til siden gaupebestanden i regionen lå under bestandsmål.

– Vi blir søkkfortvilt når vi har et rovviltnemd som anbefaler at det skal bli tatt ut fem gauper, men direktoratet setter uttaket til null, sier Leiros.

– Må ta ut rovdyrene

– Det er mange problemer og det er sammensatt, men det som er viktig er å få ned bestanden av rovdyr. Jeg mener rovdyrene er bedre ivaretatt enn beitenæringa.

Regionrådet stiller seg bak et representantforslag, fra blant andre Trygve Slagsvold Vedum og Sandra Borch, om endringer i rovviltpolitikken. Et av punktene i forslaget går ut på at Storinget ber regjeringen legge fram forslag om at rovviltnemndene hele året skal kunne fatte vedtak om kvote for betinget skadefelling for ulv, gaupe, jerv og bjørn, også når bestandene ligger under bestandsmålet. Rovviltnemdene må kunne gi slike fellingsoppdrag direkte til Statens naturoppsyn.

– Det er viktig å få forvaltninga på rett spor. Vi må kunne ta ut rovdyrene, sier Leiros.