Før vinteren anbefalte rovviltnemnda for region 8, Troms og Finnmar, at det skulle bli tatt ut fem gauper. Siden gaupa fortiden ligger under bestandsmål i regionen avviste miljødirektoratet anbefalingen, og åpnet ikke for kvotejakt på gauper i år i region 8.

– Jeg er kjempeskuffet. Fem gauper er ikke mye i den store sammenheng, men med å ta ut fem gauper sender man i der minste et signal til beitenæringa at vi tar dem seriøst, sier leder for rovviltnemnda John Karlsen.

Seniorrådgiver i Miljødirektoratet, Veronica Sahlén, tilbakeviser at de ikke tar hensyn til rovviltnemndas anbefalinger.

Rovviltnemnda må forholde seg til tallene som registreres, i hovedsak på grunnlag av sporsnø og undersøkelser av kadaver, men Karlsen mener det også må være mulig å benytte seg av skjønn.

–Jeg har vært veldig frustrert. Gaupa og andre rovdyr gjør stor skade i regionen, det viser hendelsen i Kvænangen. Vi må ta ut rovdyr selv om vi er over eller under bestandsmål.

– Den differensierte forvaltningen fungerer ikke

Karlsen viser også til flere vintere med vanskelige forhold for sporsnø, og dermed vanskeligere forhold for å spore gauper.

Troms og Finnmark har en forvaltningsplan der region 8 er delt inn i a- og b-soner. Enkelt forklart har rovdyrene fortrinssrett i a-sonene og beitedyrene har fortrinnsrett i b-sonene. Hele Lyngen-halvøya er b-sone. På halvøya er det stor tetthet av sauer, og i det siste er det observert gauper i området.

– Vi mener det må tas ut rovdyr i b-sonene. Det er ingen hensikt å ha a- og b-soner om vi ikke kan ta ut gauper i b-sonene. Den differensierte forvaltningen fungerer ikke når bestandsmålene skal gå foran alt annet.

– Om ikke miljødirektoratet tar hensyn til våre anbefalinger har vi kanskje lite bruk for rovviltnemnda, sier Karlsen.