Bestandsmålene for gaupe i region 8, Troms og Finnmark, er på ti familiegrupper. Siden 2015 har gaupebestanden i region ligget under målene, det ble åpnet for kvotejakt på gaupe i 2015, 2016 og 2017. Rovviltnemnda anbefalte at det skulle bli tatt ut fem gauper i vinter, men direktoratet åpnet ikke for kvotejakt i år. Seniorrådgiver, Veronica Sahlén, sier de lytter til til anbefalingene fra nemnda.

– Med tanke på at vi har vært under bestandsmål i to år, men likevel åpnet for kvotejakt i har vi tatt hensyn til nemndas innspill. Men nå må noen bremse uttaket og få bestanden i retning mot bestandsmålene, sier Sahlén.

Rådsordfører, Svein O. Leiros, mener rovdyrene blir bedre ivaretatt enn beitenæringen. Sahlén understreker at det fortsatt er åpnet for mulighet for å ta ut gaupe, i tilfeller som i Kvænangen.

– Selv om vi ikke har åpnet for kvotejakt har næringen fortsatt mulighet til å få skadefelling, dersom det oppstår skader på sau eller tamrein, sier Sahlén.

Vanskelig å differensiere

Til tross for at én gaupe drepte 26 sau og lam på to dager er det nedgang i dokumenterte skader gjort av rovdyr regionen.

– Selv om det finnes lokale problemer har antall påviste skader og erstatningstall over tid gått ned.

John Karlsen i rovviltnemnda er kritisk til at det ikke åpnes opp for å ta ut gauper i b-soner.

– Gaupene i region 8 beveger seg over store område. Tar man ut en gaupe i en b-sone kan det være den samme som er i a-sone. Det er vanskelig å differensiere når vi må jobbe mot å få opp bestandstallene.