Aud Tove Tømmerbukt (Frp) åpnet kommunestyremøtet i Kvænangen, tirsdag med å stille en interpellasjon til ordfører. I interpellasjonen stiller hun spørsmålstegn ved hvorfor ikke varaordfører Ronald Jenssen (H) brukes som vikar de ganger ordfører er bortreist? Hun er dessuten kritisk til hvordan man i en krisesituasjon kan håndtere situasjonen dersom de begge er bortreist.

– Hvorfor innkaller han da ikke sin varaordfører, så han kan tre inn? Dette gjelder og til møter i Kontrollutvalget hvor ordfører er innkalt og ikke møter av ulike årsaker. Da kan han innkalle varaordfører i sin plass til møtet, skriver hun.

Svaret var bedt om å bli gitt skriftlig i kommunestyret.

Møter ikke opp

I Nordlys mandag, påstår Tømmerbukt, som også er leder i kontrollutvalget, at ordfører Eirik Losnegaard Mevik (Ap) kun har møtt på fire av 12 møter utvalget har holdt siden forrige valg.

– Jobben vår er blitt ekstra vanskelig fordi kommuneledelsen ikke møter når de blir innkalt. Vi har bedt ordfører og rådmann stille på samtlige møter. Rådmannen kommer aldri, og ordføreren stiller sjelden opp.

Kontrollutvalget er et organ som skal påse at kommunen driver sin virksomhet innenfor lovens krav. Utvalget er et redskap for kommunestyret, for demokratisk innsyn og kontroll med alle sider ved kommunens virksomhet. Kontrollutvalget skal også se til at kommunen har en forsvarlig revisjonsordning og at kommunestyrets vedtak følges opp.

Ifølge Tømmerbukt skal ordfører og rådmannen møte opp til ethvert kontrollutvalgsmøte.

– Hvis ikke ordfører kan stille, er det hans plikt å innkalle varaordfører, sier Tømmerbukt.

Stiller i de kommende møtene

Ifølge ordfører har han tidligere fått beskjed fra sekretariatet i kontrollutvalget at han skal få beskjed dersom det er nødvendig at han møter.

– Videre har jeg vært av den oppfatning at kontrollutvalget innkalte vara i min plass.

Han opplyser videre at han har vært i dialog med sekretariatet og at det er ønskelig at ordfører stiller i de kommende møtene. Dette er han innstilt på.

– Det skal jeg gjøre framover. Og dersom jeg ikke har mulighet skal jeg få innkalt varaordfører, opplyser han skriftlig til kommunestyret.

Han viser til at også varaordfører har vært mye bortreist på ulike begivenheter og møter.