"Utøya 22. juli" har Norges-premiere 9. mars. Søndag vises den på Nordreisa kino. Kinosjef Herdis Lindbom mener det er viktig at filmer som Utøya-filmen blir vist.

– Jeg har satt filmen opp her i Nordreisa fordi jeg mener vi må tørre og tåle å sette opp slike filmer. Dette er en film som skaper debatt og følelser og derfor er det viktig å vise den, sier Lindbom.

Nordreisa kino har gått sammen med Nordreisa Røde Kors, og i forkant av visningen søndag holder Nordreisa Røde Kors kafé-salg på Halti.

– Vi vil gi folk mulighet til å komme sammen før filmen. Dette er ikke en enkel film å se, derfor vi vil skape et miljø rundt filmen slik at ingen skal trenge å se filmen alene.

– Ikke mulig å være likegyldig

– Noen vil nok vegre seg for å se filmen, og jeg anbefaler folk å ta et bevisst valg om de ønsker å se den. Det er ikke mulig å være likegyldig til denne filmen.

Etter filmvisningen vil også helsepersonell fra kommunen være tilgjengelig for å samtale, dersom noen ønsker å snakke om det de har sett på lerretet.

– Dette er en film som berører alle. Derfor ønsker vi å legge til rette for at det skal være noen tilgjengelig for å samtale, og som kan ta imot de reaksjonene som måtte komme.

– Ingen skal trenge å gå alene, hverken før eller etter filmen, sier kinosjefen.

– Hvis det ikke gjør vondt

Erik Poppes har fått gode anmeldelser fra norske kritikere, men flere skriver at dette ikke er en film alle burde se.

– Hvis det ikke gjør vondt å se denne filmen, så er det for sent, sa Erik Poppe da han møtte pressen foran verdenspremieren på «Utøya 22. juli» under den internasjonale filmfestivalen i Berlin i februar.

Kinosjef Herdis Lindom sammen med maskinist Jørn Holm. Foto: Anders P. Elvestad