Onsdag og torsdag denne uken ble en av de regionale rundene av World Scholars’s cup arrangert ved Nord-Troms videregående skole. The Arctic Round er den eneste runden som arrangeres nord for polarsirkelen.

Elever fra Elverum, Karasjok og store deler av Nord-Troms konkurrerte i debatt, essayskriving og multiple choice-oppgaver, både individuelt og som lag. Elever fra 5. klasse på barneskolen til 3. trinn på videregående deltok i konkurransene der alt foregår på engelsk.

– Kunne gått bedre

Onsdag var det både essayskriving og debatt. Under debatten konkurrerer to lag mot hverandre. Elevene får ikke vite hva de skal diskutere før de ankommer debattrommet.

Etter at lagene har fått vite tema og om de skal være for eller imot får lagene 15 minutter til forberedelser. Når debatten starter får hver elev fire minutter taletid. Det er ikke lov til å avbryte og alle skal gi hverandre tilbakemelding etter debatten.

Astrid Karoline Knutsen, Ane Johansen og Caroline Fyhn går i klasse 1STA ved Nord-Troms videregående skole. Dette var første gang de deltok i World Scholars’s cup. Etter første runde med debatt var laget sånn passe fornøyd.

– Det gikk helt greit. Det kunne gått bedre, sier Knutsen.

Jentene vant ikke den første debatten og står i kø for å møte et annet lag som har lollipoppet. For i World Scholars’s cup er det ingen som taper, enten så vinner man eller så lollipopper man.

Et annet perspektiv

Jentene forteller at de skulle være for personlige lærer-elev-kontrakt. Et konsept der lærer og elev skriver en kontrakt hvor målet er å bedre elevens oppførsel mot godtgjørelser fra læreren.

– Vi argumenterte for eksempel med at lærerne får mer kontroll og at foreldrene vet mer om hva som skjer på skolen, men dette er ikke noe vi er enige i, sier Johansen.

Jentene måte altså argumentere for noe de ikke var enige i.

– Man fikk jo se ting fra et annet perspektiv når vi måtte argumentere mot det vi egentlig mente, sier Knutsen.

Laget er enige i at det gøy å delta på World Scholar’s cup. Johansen forteller at hun i utgangspunktet ikke hadde tenkt å være med, men at hun ble overtalt.

– Jeg er veldig overrasket over hvor bra nå er jeg veldig glad for at jeg ble med, sier Johansen.

– Dette er veldig bra, det er en annerledes måte å lære på. sier Fyhn.

Lag fra Nord-Troms videregående skole har tidligere gjort seg markert i de regionale og internasjonale rundene. De som går videre fra runden i Nordreisa har mulighet til å reise til den internasjonale runden i Barcelona.