Maja Sellevoll fra Nordreisa kom tirsdag kveld i mål etter å ha fullført Finnmarksløpets 500-klasse. 24-åringen tok en sterk 13.plass, og hadde seks av åtte hunder med seg da hun krysset mållinja i Alta.

Hjalp andre i løypa

Løpet var Sellevolls debut i Finnmarksløpet, og fullførelsen har kvalifisert henne til å delta i 1000-klassen.

– Det føles veldig bra, deilig å komme i mål etter to tunge etapper fra Karasjok.

Foran henne på løypa hadde to andre spann lagt seg ned, og Sellevoll følte hun måtte hjelpe. For å motivere dem til målgang kjørte hun foran, noe som var psykisk tungt også for hennes hunder. Hun forteller om et generelt tøft løp, hvor over halvparten av deltakerne i distansen måtte bryte.

– Det er jo verdens lengste åttespannsløp med tre 10-mils etapper på rad. I tillegg var det kjempetunge spor.

I MÅL: En sliten men fornøyd Maja Sellevoll etter målgang i Alta tirsdag kveld. Sellevoll var i sporet i over 49 timer, det gjennom tre døgn på Finnmarksvidda. Foto: Privat

Utfordrende i Karasjok

Inn mot Karasjok fikk hun en kraftig nedtur. Da hadde hun én hund i sleden, masse oppoverbakker og to-tre hunder med diaré.  Etter litt søvn og hvile på sjekkpunkt var det likevel kraft nok til fortsettelsen. Hun startet ut som nummer 21 og tok igjen hele åtte spann.

– Da skjønte jeg at plasseringen kanskje kom til å bli bedre, smiler hun.

Hallusinerte på sleden

Finnmarksviddas vær var ingen utfordring for Nordreisakvinnen, som er vant til Reisadalens kalde vintre. Mangelen på søvn var en større utfordring, da hun også opplevde å hallusinere på sleden.

– Man har ingen kontroll på når man blir trøtt og på egne følelser. På turen fra Jotka til Kautokeino opplevde jeg faktisk å hallusinere. Jeg trodde jeg møtte Tom Frode (annen deltaker, red) med et Samojed-spann, og skulle til å ta en high-five med han da jeg våknet. Det var sikkert ønsketenkning, ler hun.

Feirer med rødvin

Alt i alt var løpet en lærerik opplevelse for førstegangskjøreren – som faktisk har utkonkurrert både sin egen far og mor i 500-klassen. Far, Hugo Hansen kom i mål på 52.plass i 2013, mens mor Trine Sellevoll måtte bryte løpet i 2016.

– Akkurat det er jo litt artig, og noe de kommer til å få høre i laaang tid framover, ler hun.

Nå gleder hun seg til å feire i Alta under banketten onsdag kveld.

– Kanskje tar jeg på meg dongeribuksa! Da blir det nok litt rødvin også!