Senterpartiets forslag, som tromsrepresentanten Sandra Borch var med på, gikk på å frita nettselskap med under 30.000 kunder fra kravet om det funksjonelle skillet.

Kravet tilsier at små kraftselskap som for eksempel Ymber må skille ut nettet i et eget selskap og morselskapets ledelse er også forhindret fra å ha ledende stillinger i nettselskapet - et krav blant annet Ymbers administrerende direktør Erling S. Martinsen, og flere med ham, har vært kritisk til.

50 mot 47

1: Stortinget ber regjeringen legge frem forslag til en lovendring som ivaretar de mindre nettselskapene, og der det i kravet om funksjonelt skille legges til grunn at nettselskap med under 30 000 abonnenter gis fritak.

2: Stortinget ber regjeringen gi nettselskap som drifter flere naturlige monopol i samme selskap, unntak fra kravet om funksjonelt skille.

Det er Sandra Borch veldig fornøyd med.

- Ja, vi har feiret med kake i dag. Kravet om funksjonelt skille er både byråkratiserende og fordyrende og endringene ville slått særlig uheldig ut for mindre nettselskaper. Senterpartiet har hele tiden ment at med dette så regjeringen en mulighet for å gjennomføre betydelige strukturendringer i nettbransjen, og sørge for at det var de store nettselskapene som fikk en fordel av dette, sier Borch.

Ideologi mer enn faktiske forhold

- Ja, vi kunne ikke se at det var dokumentert store, systematiske forskjeller på nettselskapenes evne til energiforsyning og strømnett, slik Regjeringen la til grunn, og vi mener dette handlet mer om ideologisk enn om faktiske forhold, sier Borch.

- Dette er en seier for mangfoldet innenfor bransjen, og et viktig vedtak for mange lokale og kommunalt eide selskap over hele landet, sier partikollega Ole André Myhrvold.