Sola kaster gylne formiddagstråler over Manhattan Avenue i hjertet av det etter hvert så hippe og fargerike nabolaget Greenpoint. Kontrastene kunne nesten ikke vært større til stemningen innenfor dørene på restauranten Krolewskie Jadlo. Den litt sursøte lukten av kål, kjøtt og poteter henger i lufta i det mørke lokalet med langbord i midten, portrettmalerier langs veggene, rustikke lysekroner i taket – og polske spesialiteter på menyen.

– Dette er faktisk det beste jeg har smakt, utbryter Hattie Mosley (76). Hun er på jentetur fra Dallas i Texas sammen med datteren Tandolyn (55). Hattie tygger sakte på både piroger, stekte pølser og potetpuré, og nyter måltidet hun finner så eksotisk.

Når de fantastiske dessertpannekakene kommer på bordet, klappes også kokka Jolanta Dziemianczyk (70) fram fra kjøkkenet. Hun fatter knapt et ord engelsk, men skjønner at gjestene er fornøyde.

Sightseeing-trend

Vi er på guidet mat-tur i bydelen Brooklyn, med totalt seks stopp. Turen startet i Williamsburg, et område med små og unike butikker og spisesteder virkelig blitt satt på kartet som et av New Yorks kuleste.

Vi begynte med noen smaksrike kjøttboller på trendy The Meatball Shop, og fortsatte den gastronomiske rundturen med et stykke Midtøsten i form av saftig falafel like rundt hjørnet.

Å få smaken av en destinasjon på en mat-tur med guide, enten privat eller i gruppe, har blitt en svært populær storbyaktivitet verden over. I New York er menyen over turer og arrangører enorm. På akkurat denne turen, som fordyper seg i Brooklyn, lærer vi snart at bydelen er mye mer enn berømte Williamsburg.

– Med 2,6 millioner innbyggere hadde faktisk Brooklyn, om den var atskilt, vært USAs fjerde største by, forteller dagens guide, Laurie Rud (47).

Brooklyns boom

I år er det 120 år siden Brooklyn mistet bystatusen og ble en del av New York. Likevel har bydelen klart å beholde sitt særpreg som en klynge småbyer i storbyen. Siden nederlenderne slo seg ned her for 350 år siden, har Brooklyn trukket til seg immigranter fra all verdens hjørner. Mange av de drøyt 40 nabolagene har utviklet seg fra små etniske gettoer, og byr fremdeles på lokale spesialiteter med røtter rundt omkring på kloden.

– Tenk om mine norske tippoldeforeldre hadde bosatt seg her, i stedet for å reise til Minnesota. Da hadde jeg kanskje hatt en av disse leilighetene nå, fleiper guiden om sine norske aner. Kvadratmeterprisene har, som så mye annet i Brooklyn, skutt i været i det nye årtusenet.

MATFEST: Hver lørdag i perioden april til oktober arrangeres det store matmarkedet Smorgasburg i Williamsburg, med smaker fra hele verden. Søndager flyttes det til Prospect Park, også i Brooklyn.

Ifølge en rapport fra Brooklyn Chamber of Commerce økte antall arbeidsplasser i bydelen med hele 28 prosent fra år 2000 til 2014. Pilene for befolkningsvekst, antall innbyggere med høy utdanning, helseforsikringer og lønninger peker alle samme vei. Og bare fra 2011 til 2014 åpnet det hele 640 nye restauranter og barer i bydelen.

Sicilianske delikatesser

Mens de hasidiske jødene setter sitt preg på nord-Williamsburg, og de polske røttene strekker seg dypt under asfalten i Greenpoint, har sporene etter de opp mot 100.000 norske innvandrerne begynt å svinne. Åttende aveny er ikke lenger kjent som Lapskaus Boulevard, men som Little Hongkong. Nordic Delicacies, den norske innvandrerbutikken, stengte dørene i 2015.

HOLDER KOKEN: Antonio Fiorentino har servert italienske delikatesser fra Monteleone Bakery i over 40 år

Men Antonio Fiorentino, opprinnelig fra Sicilia, holder ennå koken.

– Butikken åpnet i 1947, jeg har vært her i 43 år, forteller han og serverer sicilianske cannoli, fritert deig rundt søtt ricotta-fyll, på Monteleone Bakery i Carroll Gardens. Området er kjent for sine mange konditorier og bakerier av fransk og italiensk opphav.

Gatemat

Mens cannolien smaker akkurat som på Sicilia, lever den italienske pizzaen her sitt eget, amerikanske liv.

– Pizza er gatemat i New York, slår Laurie Rud fast, mens den neste store, runde fristelsen er på vei ut av kullovnen på Table87 i Gowanus-området. Her setter man seg ikke ned med kniv og gaffel; pizzaen serveres i store trekantstykker på papptallerken.

– New York-pizzaen er brettbar, forklarer guiden, mens hun folder det saftige stykket med tomatsaus, mozzarellaost og basilikum.

UT AV KULLOVNEN: Selv om pizzaen er aldri så amerikanisert, representerer margherita-varianten fremdeles det røde, hvite og grønne italienske flagget.

Ikonisk fottur

Turen avsluttes i området Dumbo, der utsikten over Manhattans «skyline» er på sitt flotteste. Dumbo preges av tidligere varelagre, som nå typisk nok rommer både boliger og butikker – samt den lille sjokoladehimmelen Jacques Torres Chocolate.

Etter det søte punktumet er det bare én eneste ting som frister: Å ta beina fatt over den 1825 meter lange, ikoniske hengebroen Brooklyn Bridge over til Manhattan.

GATEMAT: I New York er pizza gatemat. Stykkene skal derfor kunne foldes, forklarer matguide Laurie Rud. Foto: Marte Veimo
NEDPÅ: Det er langt mellom neonskiltene på denne siden av East River. Foto: Marte Veimo
IKONISK BRO: Brooklyn Bridge, som forbinder Manhattan og Brooklyn, er konstruert med stålkabler. Det tok over 13 år å bygge broen som sto ferdig i 1883. I dag er den en av New Yorks store attraksjoner.